Perspectiva ratingului României – Decizia Standard & Poor’s analizată de UniCredit

Perspectiva ratingului României – Decizia Standard & Poor’s analizată de UniCredit

0 66

Decizia Standard & Poor’s de a înrăutăţi perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului fiscal şi a celui de cont curent, ar putea pune presiune suplimentară pe cursul de schimb şi pe randamentele obligaţiunilor guvernamentale, deoarece în următoarele zile s-ar putea observa posibile vânzări de active, a apreciat miercuri divizia de cercetare a UniCredit.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, marţi seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% şi de 3,34% pentru 2021.

Conform analiştilor UniCredit, nu sunt anunţate în proiect măsuri majore de consolidare fiscală, în pofida aşteptărilor pieţelor (doar majorarea accizei la ţigarete şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, fără un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare).

Mai mult, MFP a revizuit de două ori în câteva zile ţintele de deficit pentru 2019 şi 2020, ceea ce a provocat incertitudine pe pieţe, susţin analiştii UniCredit.
Ţinând cont de calendarul finanţării datoriilor, MFP trebuie să împrumute până la finalul anului încă 3,1 miliarde de lei, prin urmare este de aşteptat o creştere a randamentelor, a apreciat divizia de cercetare a UniCredit.
Dincolo de limbajul „corect politico-bancar” un lucru este clar, prostiile și mai ales excesele verbale ale ministrului Cîțu, „validate” negativ de Standard & Poor’s atrag după sine pagube românilor. Doar modificarea cursului de schimb, semnalată și de UniCredit, atrage după sine majorări imediate a combustibililor și de aici un lanț imens de măriri de prețuri la produse și servicii.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.