Persoanele care au in ingrijire copii cu handicap vor primi indemnizatie timp...

Persoanele care au in ingrijire copii cu handicap vor primi indemnizatie timp de 7 ani

0 113

Guvernul a modificat si completat miercuri Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, deoarece, asa cu a fost aprobat in Parlament, actul normativ continea prevederi greu de aplicat.


Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu, a dat ca exemplu in acest sens prevederea stabilita de legislativ ca persoanele care au in ingrijire copii cu handicap sa primeasca o indemnizatie platita prin Ministerul Muncii, din bugetul acestei institutii. Gheorghe Barbu a aratat ca o astfel de suma trebuie fixata prin lege si nu prin norme metodologice.


O modificare a legii priveste concediul pentru persoanele care au in ingrijire un copil cu handicap. „Una este a primi concediu, alta este a primi indemnizatia de crestere a copilului si un concediu pe aceasta perioada. In conditiile unui concediu platit, lucrurile sunt in cu totul alta forma fata de a primi o indemnizatie”, a explicat ministrul Muncii.


Barbu a precizat ca modificarile au fost operate intrucat perioada de plata a indemnizatiei pentru persoanele care au in ingrijire copii cu handicap s-a prelungit de la trei la sapte ani. Conform legislatiei in vigoare, toate persoanele care realizeaza venituri primesc indemnizatia de crestere a copilului, aceasta acordandu-se pana la trei ani in cazul copilului cu handicap. Ulterior, in perioada intre 3 si 7 ani, aceste persoane primesc concediu si indemnizatie de 450 de lei.


Pentru copiii cu handicap cu varsta de peste sapte ani, persoanele care ii ingrijesc pot solicita program redus de patru ore si beneficiaza de concedii medicale ori de cate ori copilul necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu. De asemenea, persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere, intretinere un copil care nu este cu handicap, primeste tot 450 de lei pana la implinirea varstei de doi ani a copilului aflat in ingrijire.


Prin actul normativ adoptat de Guvern se elimina totodata discriminarile existente intre categoriile de persoane cu handicap, in ceea ce priveste tipul de tren cu care acestia pot calatori, in limita costului unui bilet la tren clasa a II-a. Era vorba si de o discriminare intre persoanele cu handicap grav si cele cu handicap accentuat.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.