Perioada cruciala pentru viitorul Europei

Perioada cruciala pentru viitorul Europei

0 208


Perioada de pana la alegerile Europene din 2009 este cruciala pentru viitorul Europei, a declarat, marti, premierul italian, Romano Prodi, in fata Parlamentului European reunit in plen la Strasbourg, se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al PE.


Intr-o dezbatere cu tema „Viitorului Europei”, deputatii europeni si-au exprimat opiniile cu privire in special la tratatul constitutional, in prezent in impas. Miercuri dupa-amiaza, dezbaterea cu aceeasi tema va continua, cu prezenta premierului olandez Jan Peter Balkenende.


Dezbaterea de marti – la care a participat primul ministru italian Romano Prodi, fost comisar european – a fost deschisa de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert P?ttering. El a accentuat provocarile cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana si a subliniat importanta unor reforme de succes. Referitor la tratatul constitutional, P?ttering a subliniat ca acesta a fost deja ratificat de 18 State Membre. El a salutat sprijinul Italiei la procesul constitutional si a accentuat ca dorinta popoarelor ar fi interpretata gresit daca la cele doua referendum-uri care au esuat in aceasta privinta s-ar raspunde printr-o solutie care „sa limiteze democratia si transparenta in Uniunea Europeana”.


„Viitorul Europei se afla la ananghie in perioada pana la alegerile din 2009”, a declarat Romano?Prodi. El a respins opiniile conform carora nevoia de a se obtine rezultate este legata de nevoia consolidarii institutiilor Europene”. „In ultimii doi ani s-au auzit doar ezitari (…) a sosit timpul sa-i auzim pe cei care au ratificat tratatul”, a declarat Prodi, clasificand prioritara depasirea impasului constitutional. Pentru a continua integrarea Europeana, „trebuie sa intreprindem eforturi pentru a intelege opiniile altora”, a continuat premierul italian. „Asteptam, insa, aceeasi atitudine din partea celorlalti”, a spus el.


In 2009, este important ca alegatorii Europeni sa cunoasca rolul Parlamentului European. Pentru aceasta, mandatul viitoarei Conferinte Interguvernamentale privind Constitutia trebuie sa fie „specific si selectiv”, sa se focalizeze asupra aspectelor esentiale, a precizat Prodi.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.