Pensii private si …obligatorii! (1)

Pensii private si …obligatorii! (1)

0 66

?


Campania initiala de aderare la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), desfasurata in perioada 17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008, a fost un succes deplin, rezultatele fiind peste asteptarile autoritatilor si ale fondurilor de pensii, a declarat pentru Rompres presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu.
Oficialul CNPAS apreciaza ca la finalul campaniei, care se incheie joi, numarul celor care au aderat la unul din cele 18 de fonduri de pensii autorizate pe Pilonul II se va situa la circa 3,3 milioane persoane, dintr-un total estimativ de 3,5 milioane de persoane cu varsta sub 45 de ani, care se pot inscrie in acest sistem.
Rezultatele preliminare vor fi cunoscute spre sfarsitul lunii ianuarie, iar rezultatele oficiale validate vor fi publicate in februarie, a precizat Campeanu.
Presedintele CNPAS a mai spus ca si numarul „semnaturilor duble” a fost neasteptat de mic, 1-2 la suta, iar in ultima parte a campaniei „suprapunerile” si informatiile eronate au fost cauzate mai mult de neglijenta si nu de concurenta neloiala intre fondurile de pensii sau abateri ale agentilor de marketing.
Salariatii cu varsta sub 35 de ani, care sunt obligati sa se inscrie in sistem, mai au la dispozitie doar ziua de joi pentru a opta pentru unul dintre cele 18 fonduri de pensii private obligatorii, persoanele care nu s-au inscris sau cele care au semnat pentru mai multe fonduri urmand sa fie redistribuite in mod aleatoriu.
Campania de aderare la Pilonul II a inceput in urma cu patru luni si, potrivit legii, angajatii care nu au implinit 35 de ani pana la 31 decembrie 2007 sunt obligati sa adere la un fond de pensii private obligatorii. Optional, salariatii intre 36 si 45 de ani se pot inscrie la un astfel de fond, dar in cazul acestora nu se procedeaza la redistribuirea aleatorie daca nu au aderat la un fond de pensii private. Ei se pot inscrie la un fond de pensii pe Pilonul II si dupa data de 17 ianuarie.
Pana la 1 ianuarie 2008, aproximativ 40 la suta dintre cei care s-au inscris la fondurile de pensii private obligatorii erau din categoria de varsta 36-45 de ani, a aratat presedintele CNPAS.
Primele contributii pentru fondurile de pensii vor fi virate cel mai probabil din martie sau aprilie, potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.