Peisaj horror: România – guvernată în pandemie de alcoolicii ne-anonimi

Peisaj horror: România – guvernată în pandemie de alcoolicii ne-anonimi

0 134

Abia se stabilise oficial că avem un premier căruia zeul Bacchus i-a produs mari probleme că vine una și mai tare: un alt premier, de dată recentă, ar fi comis beții, cu miniștri cu tot, în plină ședință de guvern, care a trebuit să fie chiar oprită pe motiv de damfuri excesive.
Dezmințirile care ar fi trebuit să vină imediat din cel puțin 20 de direcții diferite întîrzie, iar unul dintre participanți, Florin Cîțu pare mai degrabă să confirme faptele. Între timp, România așteaptă să vadă dacă nu cumva e condusă de un premier care să fie și narcoman. La ce să ne mai așteptăm?

Pe la finele anului 2000, cineva din interiorul guvernului Năstase îmi relata că la preluarea birourilor de către pesediști de la miniștrii CDR, unele dulapuri din cabinetele ministeriale duhneau a țuică și palincă. ”Vă dați seama cine a condus România?!” mă întreba persoana.
Ei, acelea par să fi fost, totuși, vremuri cuminți.
Acum, vine o știre bombă conform căreia ședința de guvern din 28 octombrie 2020 a fost întreruptă pentru ca premierul Ludovic Orban și cîțiva miniștri să tragă un chef cu palincă într-o încăpere anexă.
Sursele nostre spun că ședința din 28 octombrie 2020 ar fi fost condusă de către premierul de la acea vreme după ce ar fi băut pălincă. Potrivit unor martori participanți la ședința invocată, Ludovic Orban ar fi consumat băuturi alcoolice, alături de alți colegi din executiv, în spațiul din spatele sălii de ședințe de guvern, unde de obicei este mâncare. Informațiile STIRIPESURSE.RO mai susțin că această ”petrecere neconvențională” ar fi ținut până la miezul nopții.
Totodată, mai mulți miniștri au părăsit ședința de guvern când au văzut starea premierului. Aceleași surse ne-au mai precizat că Orban ar fi fost într-o accentuată stare de ebrietate, încât, după ce a băut atât de mult, a reluat ședința, dar nu mai era în stare să o conducă.
A respins câteva acte normative, iar după ce l-a văzut în ce stare era, șefa sa de cabinet i-a spus să încheie ședința. STIRIPESURSE.RO l-a contactat pe Ludovic Orban pentru a comenta informațiile, însă președintele Camerei Deputaților nu a răspuns, până la momentul publicării articolului”.

Chestionat azi de ziariști, Florin Cîțu, postat la acea ședință primul lîngă premier, a dat un răspuns ambiguu: ”Eu doar vă spun că nu am băut niciodată într-o ședință de Guvern. Prefer să vorbesc pentru mine”.

Să o luăm metodic.
Acum vreo 11 ani, o Raluca Turcan indignată declara presei că ședințele opoziției PNL și PSD ”seamănă cu întâlnirile alcoolicilor anonimi”.
Cu vreo patru ani mai înainte, după beția lui Băsescu la Gloden Blitz, un Ludovic Orban la fel de indignat își manifesta îngrijorarea: „Sunt foarte îngrijorat de noaptea trecută când am văzut că Traian Băsescu conduce sub influenţa alcoolului. Să sperăm că-şi conduce numai maşina proprie şi nu România, în ansamblul ei”.
Pentru cei care au uitat, conducerea mașinii de către Băsescu după băuta de la Golden Bitz, în 2006, a fost la un pas să fie inclusă în solicitarea de suspendare din 2007, fiind lăsată pe afară în ultima clipă de către PNL și PSD.
În ianuarie 2018, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunea despre programul de guvernare al guvernului Dăncilă că pare scris de cineva care băuse două beri, dar Orban nu era de acord cu el:
„Nu sunt de acord cu domnul Kelemen Hunor ca este scris intre doua beri. Cred ca este scris intre 200 de whiskey, intre a patra suta si a cincea suta de whiskey. Pare un program scris la betie sau un program scris la misto intr-o lipsa totala de respect si intr-o sfidare a cetateanului”.
Ei, programul ca programul, dar cum o fi să conduci țara, la propriu, la beție? Vreo breșă de securitate națională, ici-colo?
Înregistrarea video din primele 22 de minute ale ședinței de guvern din 28 octombrie nu relevă un Ludovic Orban băut. Cu Florin Cîțu și Raluca Turcan plasați imediat lîngă el, Orban vorbește încet, dar pare mai degrabă obosit decît afumat.
Pe de altă parte, ședința din 28 octombrie a avut un număr foarte mare de decizii: nu mai puțin de 7 OUG-uri, 24 de HG-uri, 4 memoranduri, plus alte acte normative. O ședință chiar densă.

Asta nu exclude ca știrea apărută ieri în spațiul public să fie reală. De fapt, informațiile sunt de-a dreptul horror: după prima parte, lucrările s-ar fi întrerupt pentru chiolhanul cu palincă, și îmbătarea unora dintre membrii guvernului a pus capăt cu totul ședinței.
Cum spuneam, pînă acum nu a venit nicio dezmințire de la vreunul dintre cele peste două duzini de miniștri și alți oficiali care vor fi fost pe acolo.
Ceea ce e extrem de grav.
Ar fi trebuit să vină în regim de maximă urgență.
De la politicieni cheflii care beau în particular am ajuns să se vorbescă de politicieni care beau în timp ce conduc țara. Se poate imagina ceva mai grav?
Mai e deplasată chestiunea drogurilor în cazul prim-ministrului Florin Cîțu, de care se tot vorbește, în condițiile în care nu ar mai mira pe nimeni să afle curînd că în guvern nu doar se bea, ci se și prizează?
E mai grav un program de guvernare conceput la beție decît unul executat la beție?
Cineva ar trebui să răspundă la aceste întrebări, și încă repede.
Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.