Pe taraba Guvernului Boc, Tara de mamici si bebelusi!

Pe taraba Guvernului Boc,
Tara de mamici si bebelusi!

0 70

In disputa legata de cuantumul indemnizatiei pentru mame si lungimea concediului acestora nu au avut de castigat mamele si bebelusii ci s-a ales o varianta a compromisului pentru mentinerea in functiune a Coalitiei. Basescu a jucat rolul rabinului si a reusit sa impuna o linie de mijloc prin care in afara de “tara de mamici si bebelusi” ramasa cu nemultumirea, a reusit sa satisfaca atat pretentiile UDMR-iste cat si a celorlalte componente din Coalitie. Cea mai multumita din acest scandal a iesit “mamica vitrega”, Elena Udrea care “o pune” de o afacere, cel putin declarativ: realizarea a 400 de crese. Ce rezova aceasta investitie nu ne spune dna ministru. Nu trebuie sa fii specialist ca sa vezi ca problema nu se rezolva nici anul viitor si nici pana la viitoarele alegeri. Suntem si in acest caz in fata unei propagande care nu tine de foame si nici de ingrijirea copiilor.

Pe taraba “generoasa” a Guvernului – doua variante
Dupa ce ne-a fost facuta cunoscuta “o pozitie” luni seara (inclusiv pe site-ul Guvernului), Emil Boc ne-a anuntat a doua oara miercuri seara, dupa mai multe ore de negocieri si presiuni, ca Executivul a a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:
1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata pana la terminarea perioadei;
2. Din 2011, sint valabile alte doua optiuni pentru parinti:
– fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;
– fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei
In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei.
Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.
Alte prevederi ale ordonantei:
Persoanele care opteaza pentru varianta A, vor primi un stimulent lunar de 500 de lei pana la implinirea varstei de doi ani, dar aceasta doaar in cazul in care se intorc pana intr-un an la munca. Daca au optat pentru aceasta varianta si se intorc mai tarziu de un an la munca, nu vor mai primi stimulentul.
Persoanele care opteaza pentru varianta B nu vor primi stimulent de 500 de lei in cazul in care vor dori sa se intoarca la munca mai devreme.

Important pentru ministrul Botis -economie de 100 milioane de lei la Buget!
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca, din estimarile Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru pachetul A, iar restul pentru pachetul B. El a mai precizat ca ordonanta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 si va produce efecte doar in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 ianuarie.
Botis a anuntat ca indemnizatiile aflate in plata vor creste pina la plafonul de 75% din media veniturilor.
Reamintim ca indemnizatiile (a caror valoare initiala era de 85% din media veniturilor pe ultimul an) au fost diminuate cu 15% in iunie 2010.
Potrivit ministrului Botis, in acest moment exista 87.473 persoane care primesc indemnizatia minima de 600 de lei si 3.438 de persoane care primesc indemnizatia maxima de 3.438 lei, din totalul de 198.000 persoane care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului. De asemenea, numarul de beneficiari intre 600 si 1200 lei este de 44.258, iar numarul de beneficiari intre 1.200 si 2000 lei este de 17.542.
„In primul pachet, ei pot alege o varianta prin care beneficiaza de o indemnizatie in cuantum intre 600 de lei si 3.400 plafon maxim pentru o perioada de 12 luni. In aceasta perioada, in orice luna doresc sa se angajeze, pot sa faca acest lucru. Se angajeaza si beneficiaza de acest stimulent lunar de reintoarcere la locul de munca pana la terminarea perioadei de 24 de luni. Deci, indiferent cand, intre lunile 1 si 12 se intorc la locul de munca, ei beneficiaza pe intreaga perioada de pana la doi ani de acest stimulent de intoarcere la locul de munca. A doua varianta presupune o perioada mai lunga de acordare a indemnizatiei, dar fara un stimulent de intoarcere la locul de munca, pentru ca in momentul cand te duci si optezi, alegi intre a sta o perioada de doi ani langa copil si in acest caz nu mai exista acest stimulent de intoarcere pe piata muncii”, a explicat Botis.
Botis a mai spus ca efortul bugetar in urma aplicarii prevederilor acestei ordonante de urgenta va fi de 1,9 miliarde de lei in 2011. „Ceea ce aduce o economie de 100 milioane de lei la buget”, a adaugat ministrul.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.