PE reglementeaza mai strict activitatea bancilor

PE reglementeaza mai strict activitatea bancilor

0 163

Parlamentul European (PE) a adoptat reguli mai stricte privind activitatea bancilor din statele comunitare, inclusiv infiintarea unor comisii de supraveghere a bancilor transnationale, pentru a impiedica o noua criza a sistemului financiar.
Noile reguli vor intra in vigoare la sfarsitul anului urmator.
„Este in mod cert un prim pas, un raspuns lacriza financiara , dar nu va fi suficient”, a declarat parlamentarul austriac Othmar Karas, care a sustinut masura in PE.
Bancile vor trebui sa retina 5% din valoarea instrumentelor financiare garantate pe care le emit si vand. Noile reguli limiteaza sumele pe care bancile le pot imprumuta intre ele si infiinteaza comisii de supraveghere pentru grupurile bancare transnationale.
Instrumentele financiare garantate, mai ales cele prin ipoteci, s-au aflat la originea crizei financiare mondiale si in pofida cotatiei ridicate au devenit la scurt timp netranzactionabile, fortand bancile sa recurga la reevalari in scadere a activelor si sprijin din partea statului.
Totodata, noile reglementari limiteaza la 25% capacitatea de expunere a unei banci, din fonduri proprii, catre un singur client sau grup de clienti, dar nu mai mult de 150 de milioane de euro.
PE a cerut Comisiei Europene sa propuna in acest an infiintarea unei autoritati centrale pentru tranzactiile de asigurare a riscului creditelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.