„Pe-afara-i vopsit autocaru’ / Inauntru-i camataru’”

„Pe-afara-i vopsit autocaru’ / Inauntru-i camataru’”

0 61

O agentie de publicitate britanica ne-a facut un pocinog taman inainte de inceperea Campionatului European de Fotbal din Elvetia si Austria. Potrivit contractului incheiat probabil cu organizatorii, publicitarii trebuiau sa prezinte cate un clip cu fiecare echipa in parte. Pe langa imaginile cu jucatorii si comentarii legate de situatia accidentarilor, strategie si cotatii ale sanselor de calificare, materialul de prezentare continea si un instantaneu sugestiv pentru tara participanta. Pentru italieni a fost ales Colosseum-ul, francezilor le-a fost alaturata imaginea Turnului Eiffel. Fiecare nationala ce se va evolua pe gazoanele helvete si austriece s-a recunoscut in fotografia aleasa de agentie.
Cu romanii a fost din nou o mica problema. Dupa ce ni s-au perindat prin fata ochilor figurile lui Chivu si Mutu, din ecranul gigantic postat in spatele comentatorilor ne-au privit cei mai opulenti tigani ai patriei. N-aveti cum sa nu stiti poza. Circula de cativa ani pe Internet si pare sa fi fost surprinsa la un strand cu vad tiganesc. Trei balaoachesi pantecosi in costume de baie au gasit decenta de a-si acoperi burdihanele cu cele mai groase lanturi de aur din lume. De ele atarna medalioane sau cruci enorme, la care-ar jundui si Patriarhul. Un fel de bijuterii de manelisti puse sub lupa.
In opinia britanicilor mediatici, tiganii cocosati de aureturi sunt o imagine corecta pentru Romania. Semn ca din Albion se vede bine pana la noi. E drept ca si englejii sunt ofticati ca vesela lui Cioaba are mai multe carate decat bijuteriile Coroanei Britanice. nationalei romane apar mentionati frecvent ca „Mutu si tiganii lui”. Dintr-un motiv sau altul, descrierea fotbalistilor romani se bucura de foarte mult pigment. Si nu neaparat din cauza lui Banel Nicolita.
Am facut o figura proasta inainte chiar de a pasi pe teren. Mai stupid se vor simti suporterii nationalei, care calatoresc cu autocarul sau cu avionul catre stadioane. Dupa sloganul pe care il au inscriptionat pe mijloacele de locomotie, gazdele se asteaptau ca din autobuz sa coboare un cor cuminte de baieti, patrioti nevoie mare, intonand la unison „Romanie te iubim, si cu tine ne mandrim!”. Dupa faza cu tiganii ghebosati sub aur, sunt avertizati asupra primirii pe care trebuie sa ne-o faca. Or sa-si piteasca portofelele si or sa se uite chioras. Mare minune sa nu ne-astepte cu o pancarta pe care sa scrie in germana: „Pe-afara-i vopsit autocaru’ / Inauntru-i camataru”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.