Patimile lui Iisus – simbolistica obiectelor

Patimile lui Iisus – simbolistica obiectelor

0 73

Povestea patimilor lui Iisus este inserata cu multe amanunte, fiecare obiect care apare avand semnificatii profunde in credinta fiecarui crestin ortodox.
Astfel, dintre multitudinea lor, am selectat cateva, cele mai sugestive pentru a explica rolul lor in desfasurarea evenimentelor.
Punga cu 30 arginti este simbolul tradarii lui Iuda-Ischariot.
Cocosul este simbolul negarii de 3 ori a lui Isus de catre Petru.
Naframa lui Veronica (in lb. greaca vera ikon = adevaratul chip) cu care aceasta i-ar fi sters lui Isus pe Via Dolorosa sudoarea de pe fata reprezinta in credinta crestina, prima icoana a Mantuitorului. Se considera ca pe aceasta naframa ar fi ramas imprimat chipul lui Iisus.
Haina de purpura rosie asezata lui Isus pe umeri este asemeni celor asezate pe umerii regilor de carnaval la serbarile hibernale romane Saturnalii. Aceasta mantie reprezinta unul dintre simbolurile batjocoririi.
Tablita din gips (lemnul era in acel timp prea scump in Palestina) cu gravura ironica INRI, reprezinta abrevierea cuvintelor Iesus Nazarenus Rex Iudaerorum = Isus Nazarenianul Regele Iudeilor. Aceasta a fost fixata pe cruce deasupra capului lui Isus ca o ironie a sortii.
Giulgiul este impregnat cu smirna. Aceasta rasina parfumata a arbustului Balsamodendron commiphora myrrha din sudul Arabiei si amestecata cu vin era folosita pentru anestezia partiala a crucificatilor, spre a le reduce durerile. In forma de praf, amestecata cu aloe, servea la imbalsamarea mortilor la evrei. Pentru imbalsamarea lui Iisus s-au folosit cca 100 pfunzi romani din acest amestec (un pfund roman = 327,45 g; 100 pfunzi romani = 33 kg) si aloe, produs rasinos bine mirositor al unui copac din familia Thymelacee, endemic in India.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.