Patimi politice si etilice la prezidentialele USR

Patimi politice si etilice la prezidentialele USR

0 151

Febra alegerilor pentru presedintele Romaniei a crescut temperatura unor alte alegeri, consumate ieri, la o zi de la prezidentialele din 22 noiembrie. Cu care au avut in comun mai multe lucruri decat s-ar parea la prima vedere. Sala Teatrului National din Bucuresti i-a gazduit pe membrii Uniunii Scriitorilor din Romania, veniti din toata tara ca sa-si aleaga presedintele. Mai multe candidaturi, printre care si cea a presedintelui in functie, reputatul critic Nicolae Manolescu, acuzat de iliescianism si basescianism, erau in carti pentru ocuparea fotoliului USR. Prezidentialele politice au confiscat spatiul ziarelor si televiziunilor; altminteri, disputele si contestarile din sanul Uniunii Scriitorilor ar fi avut expunerea pe care ar fi meritat-o, tinand cont de patimile puse in joc in perioada premergatoarea alegerilor. Ziarul „Cotidianul”, virat de la atitudini slugarnic-intelectuale fata de seful statului in tabara anti-Basescu de cand la conducere a fost infipt insipidul Cornel Nistorescu, duce de ceva vreme o campanie impotriva lui Nicolae Manolescu. Pe care l-au acuzat, prin vocea scriitorului si criticului Stefan Agopian, personaj de baza in trustul Realitatea-Catavencu si apreciat condeier, de naveta pe banii Uniunii Bucuresti-Paris, unde rezideaza in cea mai mare parte a timpului si de unde ar conduce Uniunea prin telefon. Agopian a fost, de altfel, unul dintre contracandidatii lui Manolescu, dar n-a izbutit sa adune mai mult de 17 voturi, care l-au plasat pe ultimul loc dintre oponenti la alegerile de ieri. Oricum, principala reforma pe care o promitea parea sa fie reducerea facturii telefonice a Uniunii, incarcata in momentul de fata de convorbirile pariziene ale lui Manolescu.
Locul al doilea, cu 76 de voturi, dar mult in spatele lui Manolescu, reconfirmat in functie din primul tur cu 174 de voturi pentru, i-a revenit lui Nicolae Breban, avand cel putin tot atatea afinitati cu Franta lui Moliere cate are si Manolescu.
Acelasi ziar Cotidianul incepuse sa publice, cam cu o luna inainte de alegeri, recenzia in seria a criticului universitar constantean Marin Mincu, contestatar al lui Manolescu, la controversata Istorie a literaturii romane pe care ultimul a ispravit-o, totusi, cu aproape un an inainte. Nici reprosurile critice facute de Mincu, oricum mai consistente decat contestarea facturilor telefonice produsa de Agopian, nu au impiedicat realegerea lui Manolescu.
Atmosfera de prezidentiale s-a resimtit din plin si la alegerile pentru sefia USR. Mana dreapta si trezorierul Uniunii este Varujan Vosganian. Si alcoolul a for prezent printre ingredientele electorale: un scriitor, care intrunea cu siguranta adeziunea mai multor confrati, s-a ridicat si a cerut gratuitate la bufetul Uniunii, pe motiv ca „scriitorul creeaza noaptea, iar ziua trebuie sa manance, sa bea si sa stea in crasma”.
Dac-ar fi sa-l credem pe Vasile Selaru, care ii acuza de alcoolism pe colegii de filiala cu ocazia excluderii sale din randurile scriitorimii brasovene, condeierul etilic ar putea fi chiar de sub Tampa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.