PASTORUL TOKES NU RENUNTA LA LUPTA!

PASTORUL TOKES
NU RENUNTA LA LUPTA!

0 75

Cine ar fi crezut ca, dupa ce a fost izolat cu inteligenta de catre adversarii sai din UDMR, episcopul reformat Tokes Laszlo, isi va gasi aliat impotriva romanilor tocmai pe presedintele acestora! Nici nu e de mirare ca dupa ce a ajuns deputat european din partea Parlamentului Romaniei, cel mai inversunat iredentist in viata nu are in cap altceva decat autodeterminare etnica si independenta, inclusiv teritoriala, a asa-zisului Tinut Secuiesc! Ca sa-l convingem pe Presedintele Basescu ca actualul episcop Tokes a ramas acelasi agent iredentist al unui puternic grup etnic de interese economice separatiste, sa-i reproducem Domniei sale, pe scurt, un interviu acordat, in urma cu aproape 12 ani, celui mai mare cotidian din Ungaria, „Magyar Hirlap”. Interviul purta un titlu fara echivoc: „Nu renunt la lupta!”


??????????? Primul repros era adresat insasi Ungariei si guvernului ungar:


??????????? „Nu este de ajuns ca ne aflam in fata asupririi si intolerantei statului national majoritar roman, a tendintelor lui de asimilare, insa nu putem simti nici forta guvernului ungar de contracarare a acestei situatii.”


?Dar oare ce genereaza, in opinia lui Tokes, nemultumirea maghiarilor din Romania? Iata: „Guvernul Ungariei trebuie sa aiba o strategie de stat si o strategie nationala, pentru ca frontierele natiunii si ale statului maghiar nu coincid nici pe departe. Principiul autonomiei, inclusiv teritoriale, trebuie pus in practica conform conditiilor (…) La inceput, in fosta Iugoslavie, nici nu au vrut sa auda despre autonomie, dar forta a indicat o alta directie. A fost pacat ca s-a asteptat atat de mult.”


Intrebat de un ziarist, la conferinta de presa acordata dupa Consfatuirea mondiala a maghiarimii de la Budapesta, din 4-5 iulie 1996, care este rolul sau in realizarea autonomiei maghiarilor in Ardeal, episcopul Tokes a afirmat fara echivoc:


„Autonomia se edifica pe drepturile colective, presupune existenta independenta a comunitatii nationale si a valorilor sale, ale subiectivitatii sale politice. Eu lupt in mod concret, ca presedinte de onoare al UDMR, atat pentru autodeterminare si? autoguvernare, cat si pentru autonomie teritoriala.


Pentru autonomia sa deplina, maghiarimea din Ardeal este relativ unita. Sustin ca trebuie sa luptam pana la ultima suflare pentru dainuire, pentru viata. Cateodata am senzatia ca lupta imi depaseste fortele. Nu renunt la lupta, pentru ca simt dragostea si increderea maghiarilor indreptate spre mine si percep efectul cuvintelor si actiunilor mele.”


Nu-i reprosam domnului Presedinte Traian Basescu ca nu si-a mai adus aminte de otrava dezbinatoare si de mesajele iredentiste promovate de Tokes. Dar despre efectul extrem de periculos pe care il aveau vizitele sale in Ardeal, ar fi trebuit sa-l informeze foarte exact chiar unul dintre consilierii sai, ce se pretinde si istoric!


Atunci Tokes era intampinat de detasamente paramilitare calare, cu „luptatori” imbracati in costume vechi, secuiesti. Exact ca cele purtate de secuii ce-l inconjoara pe Mihai Viteazul in cunoscutul grup statuar din centrul municipiului Sf.Gheorghe, ridicat in urma cu zeci de ani. Monumentul il cinsteste pe Domnitorul primei Uniri, din anii 1599-1600, a celor trei Principate romanesti, cand a fost sprijinit, chiar impotriva trupelor austriece, de c?tre secui.


Acum, Piata din fata Casei de cultura se „reamenajeaza” si exista chiar un plan de „rezerva” privind mutarea grupului statuar, undeva pe langa gara orasului. Daca-i asa, poate la noua „inaugurare” va fi invitat chiar Presedintele.


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.