Pastele a trecut, Caii pasc pe-autostrada

Pastele a trecut,
Caii pasc pe-autostrada

0 109

Desi Flutur a batut din nou din aripile evlavioase pana la Ierusalim sa ne aduca lumina sfanta cu avionul, de-a lungul unei retele bine organizate a Bisericii Ortodoxe, parca ne-a scutit anul acesta sa ni se arate drept figura angelica scoborata din Panteonul oranj al crestinatatii. E drept ca Patriarhul mai multumeste cate unui primar cucernic pentru charterul pe care l-a inchiriat ca sa le-aduca enoriasilor – si alegatorilor – sfanta lumina, dar atmosfera pascala a fost mai aerisita decat in alti ani de faptele de dreapta credinta ale alesilor natiei.
Nu inseamna cu Biserica nu s-a mai atins pe alocuri cu mundanul. Ba chiar cu mondenul; presa a publicat mai multe vesti despre diverse fatuci siliconate si iuti la despuiat prin reviste si pe la televizor, care au fost refuzate de preoti la impartasanie. De cand l-au priponit pe taica Corogeanu de la Manastirea Tanacu, au ramas fetele astea necuminecate. Ia sa-l sloboada in ajun de mari sarbatori ca s-ar mai curata peisajul de pacatoase si preacurvioase. Asa, nemiruite si nedescarcate la sufletele grele, le mai vedem un sezon acumuland diverse fapte de confesional pana la urmatoarea sesiune de impartasit.
Suspendat o clipa de miracolul Invierii si macar de simularea credintei daca nu de simtiri adevarate in context pascal, mecanismul vietii cotidiene mioritice se repune scrasnind in miscare. Sau, mai bine zis, se uzeaza in nemiscarea lui fara folos, care distoneaza flagrant si rusinos cu agitatia buna a vecinilor. Ungurii, de pilda, cu tara brazdata deja de autostrazi, s-au apucat si de tronsonul pe care ni-l vor lasa la poarta Nadlacului, doar-doar vom binevoi si noi sa nu ne mai prefacem ca asfaltam si vom turna si ceva bitum in afara de basculantele de gogosi despre reteaua noastra de autostrazi. Ma tem ca nici chiar stimulati de exemplul maghiar nu vom depasi faza de corida pe autostrada, in care Anca Boagiu e pana peste cap de cand a laudat-o Emil Boc ca a luat taurul de coarne si a reziliat contractele parazitilor spagari.
Tot e bine ca Boc a ramas la folclorul de septel si n-a uzat de alte expresii populare din colectia de herghelie, gen „a pus saua pe cal” sau „bate saua ca sa priceapa iapa”. La noi s-a terminat intotdeauna prost asocierea asta intre Paste, autostrazi si cai.
Mai ales cai putere.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.