Pasim spre civilizatie cu pet-urile la schimb

Pasim spre civilizatie cu pet-urile la schimb

0 197

Ceea ce se astepta de mult si ma mir ca nu s-a aplicat pana acuma – despre aceasta problema am mai scris in paginile cotidianului nostru – pare sa prinda contur si sa devina realitate ca un pas spre civilizarea romanasului nostru, destul de barbardupa ce goleste PET-ul de Coca sau de apa minerala sau de ce stiu eu ce alt continut.
Iata ca ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat miercuri ca in Romania ar putea fi introduse pana la sfarsitul anului automate pentru PET-uri, asa cum sunt ele de gasit in tarile occidentale de mai multa vreme, aparate a caror functionare, acolo, am descris-o chiar intr-un numar din zilele trecute, daca nu ma insel.
Astfel, oricine va dori sa returneze o sticla de plastic va primi in schimb un bon valoric pe care sa-l foloseasca la cumparaturi.
„La prima vedere, introducerea garantiei pe PET-uri pare un lucru simplu. Eu i-am spus taxa de PET. Prost, nu este taxa pentru ca nu mareste pretul. Interiorul, produsul este acelasi, poate sa ma coste la fel daca duc sticla inapoi sau pot sa dau ceva in plus pentru poluarea pe care pot sa o fac. Exista si sistemul care este in Europa, de automate, care preiau sticlele goale de plastic sau cutiile de aluminiu contra unui bon valoric pe care il pot folosi in general in supermarket-ul unde este amplasat acel automat“, a spus ministrul.
Ministrul uita sa spuna insa ca in Europa la care se refera dansul, in loc de bonul cu care sa cumperi alta marfa, daca doresti capeti bani pesin.
Nemirschi considera ca amplasarea de automate de PET-uri ar fi mai simpla decat introducerea garantiei de PET-uri.
„Chestiunea aceasta cred ca va veni mai repede decat garantia, pentru ca aici este o formula care se trateaza in mod privat intre detinatorul de masina, properietarul hipermarketului, colectorul si reciclatorul in final, cercul acesta se poate inchide mai usor pentru ca este o relatie numai intre privati. Si din discutiile pe care le-am avut in ultimele doua-trei saptamani cu cei specializati, este posibil ca pana la sfarsitul anului sa vedem aceste automate“, a anuntat ministrul.
Dar eu zic: domnule ministru, de ce te scarpini invers de cat este normal? La ce sunt folositori patru intermediari, cand ar fi mai simplu ca, cel putin marile magazine, sa fie obligate prin lege sa aiba cel putin doua – trei asemenea aparate de colectat PET-uri, fara alt propietar, iar deseurile sa fie ridicate direct de reciclatorul final? Ar fi eliminati doi intermediari, proprietarul aparatului si colectorul. Si castigurile celorlalte doua parti, plus ale cetateanului, ar fi mai rezonabile. Este asa de greu sa gandim astfel?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.