Partiile de schi – fara zapada si fara credite

Partiile de schi – fara zapada si fara credite

0 263


Fenomenul de incalzire globala ar putea avea efecte grave in urmatoarele decenii asupra veniturilor statiunilor turistice de schi din Europa, mai ales in cazul celor aflate la inaltimi mai mici. In consecinta, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a anuntat ca bancile din Elvetia au inceput sa refuze acordarea de credite operatorilor de partii de schi aflate sub altitudinea de 1.500 de metri, din cauza lipsei zapezii.


?


Dintre statele analizate, Germania prezinta cel mai mare indice de risc. Pe locurile urmatoare se afla Austria si Italia, urmate de Franta si Elvetia. Cateva din afacerile de acest tip, care sunt de dimensiuni mai mici, au inceput deja sa se inchida, sustin oficialii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Statiunile alpine se confrunta cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate in ultimii 1.300 de ani, conform unui specialist in evolutia climaterica.


?


Unii experti sunt de parere ca acest val de caldura este un fenomen intamplator insa mai multi sustin ca este un efect al gazelor de sera, cauzate de arderea combustibililor fosili. Reprezentantii OECD au declarat ca acest raport este primul studiu sistematic al regiunilor alpine. Aproximativ 90% din cele 666 de pante montane studiate beneficiaza de zapada pentru o perioada satisfacatoare de-a lungul anului, de aproape 100 de zile sau mai mult.


?


O majorare cu un grad a temperaturii globale ar putea reduce numarul pantelor acoperite de zapada la aproximativ 500. Aceasta schimbare ar putea avea loc in urmatorii 15-20 de ani. O majorare cu 2 grade a temperaturii globale ar reduce numarul pantelor acoperite de zapada, viabile pentru practicarea schiului si mai mult, la numai 400, lucru ce s-ar putea intampla pana in 2050.


?


Daca temperatura globala ar creste cu 4 grade, ceea ce este de asteptat pentru sfarsitul secolului, ar mai ramane doar o treime dintre partii. Turismul din Alpi reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru economia statelor din vecinatatea acestui masiv montan, avand in vedere ca in Franta, Austria, Germania si Elvetia vin aproximativ 60-80 de milioane de turisti anual, si peste 160 de milioane in sezonul de schi, mai arata raportul.


?


Productia de zapada artificiala este daunatoare mediului si nu ar mai fi de folos peste o anumita temperatura. Cea mai afectata zona ar fi regiunea muntilor Alpi, apropiata de Marea Mediterana. Un grad mai mic de risc il prezinta regiunile Grisons, Valais si Savoia din Elvetia, precum si zona de granita a Elvetiei cu Franta.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.