Parlamentul slovac a adoptat,cu majoritate zdrobitoare de voturi, modificarea legii dublei cetăţenii…

Parlamentul slovac a adoptat,cu majoritate zdrobitoare de voturi, modificarea legii dublei cetăţenii…

2 225

La Bratislava s-a trecut deja la fapte. 
Parlamentul slovac a adoptat, cu o majoritate zdrobitoare de voturi, (90 din cei 115 deputaţi prezenţi) modificarea legii cetăţeniei. Sa moara ungurii de ciuda! Codurile lor de Procedură Penală şi Civilă au trecut de Parlament! Potrivit acesteia, cei care solicită benevol o altă cetăţenie, o pierd automat pe cea slovacă, precum şi dreptul de a ocupa anumite poziţii în domeniul securităţii naţionale si armatei.
În viitor, cetăţenii trebuie să informeze autorităţile dacă au cerut o altă cetăţenie; în caz contrar vor fi sancţionaţi cu 3.319 euro.

Pierderea automată a cetăţeniei nu se va aplica în cazurile în care persoanele obţin dublă cetăţenie prin căsătorie sau naştere. Cetăţenii slovaci îşi vor pierde cetăţenia în mod automat în aceeaşi zi în care dobândesc o a doua cetăţenie. 
Iniţiativa legislativă vine ca reacţie la legea ungară privind acordarea dublei cetăţenii maghiarilor de dincolo de graniţe de către noul Parlament de la Budapesta.
În Slovacia trăiesc aproximativ 700.000 maghiari 
(reprezentând peste 10% din populaţie). Votul final al Parlamentului a fost susţinut de aproape toate partidele, Smer-SD, Partidul Naţional Slovac (SNS), LS-HZDS nu şi creştin-democraţii din opoziţie (KDH). „Moment ales prost” Celelalte partide de opoziţie nu au fost de acord cu modificarea legii şi au dat de înţeles că, în cazul în care vor câştiga alegerile parlamentare din iunie, vor renunţa la ea.
Partidul Coaliţiei Maghiare, un fel de UDMR a apreciat că legea este antidemocratică şi anticonstituţională şi se va adresa atât Curţii Constituţionale, cât şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Pe de altă parte, Hid („Puntea”), celălalt partid al minorităţii maghiare din Slovacia, a atras atenţia Ungariei că legea dublei cetăţenii, „din cauza proastei temporizări, a stimulat partidele naţionaliste slovace, ceea ce înseamnă un pericol la adresa maghiarilor din Slovacia”. 
Cu câteva ore înaintea Bratislavei, Parlamentul de la Budapesta a votat legea dublei cetăţenii. O parte dintre parlamentarii socialişti, printre care şi fostul premier Ferenc Gyurcsany, au votat împotrivă ori s-au abţinut. 
În altă ordine de idei, Fracţiunea socialistă a declarat că nu va vota nici declararea zilei de 4 iunie (semnarea tratatului de pace de la Trianon) drept „zi a unităţii naţionale”, iniţiativă a guvernului Fidesz.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.