Parc eolian la Intorsura Buzaului

Parc eolian la Intorsura Buzaului

0 149

Domnul Hermenean, viceprimarul din orasul Intorsura Buzaului, a declarat ca este vorba de 20 – 40 mori de vant, urmand ca acestea sa fie plasate cel mai probabil pe Dealul Taberei, acest proiect aflandu-se in prezent in faza de studiu.
Aceste moderne mori de vant vor avea o inaltime de circa 150 metri si vor fi astfel amplasate incat sa nu deranjeze prin zgomot sau umbre, in timpul functionarii. „Nu vrem sa facem ceva distructiv din ceva atractiv.”, a fost declaratia viceprimarului.
Pentru realizarea acestui proiect se poarta discutii cu firme straine interesate in a investi in acest parc eolian, pentru realizarea caruia Primaria pune la dispozitie 200 ha, astfel incat investitorii sa aiba de unde alege locul cel mai potrivit.. Probabil acesta va fi culmea de deal, cel mai bine plasat in acest scop. De aceea fa si exista o prima faza, de studiu, a proiectului amintit.
Terenul pe care vor fi montate morile de vant va fi licitat, conform prevederilor legale si in urma discutiilor cu potentialii constructori.
Asemenea parcuri eoliene se intentioneaza sa se construiasca in mai multe zone ale tarii, cele mai mari urmand a fi puse in functiune in Dobrogea, unde vantul nu prea are timp sa stea. Astfel, unul din parcuri va furniza 600 MW, iar celalalt, in prima faza, tot 600 MW, ca in finl puterea sa sa fie de 1.400 MW, aceste parcuri urmand sa intre in functiune pana in anul 2010.
Cine a trait prin Brasovul sfarsitului de ani ’70 isi poate aminti de acele mori de vant montate experimental intre soselele Cristianului si Ghimbavului, si care se si invarteauDupa Revolutie s-au dus naibii institutele de proiectari si cercetari si cu ele si toate proiectele. Oare de ce primarul nostru, George Scripcaru, primarul unei viitoare metropole, nu se gandeste si la o asemenea varianta de producere a curentului electric in campia Tarii Barsei, unde mai tot timpul este vant, si conducerea unei mici localitati din apropiere poate sa o faca? Este cazul ca, in sfarsit, Scripcaru sa mai lase interesele proprii si sa mai vada si de oras. Sau, daca nu are chef, sa plece!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.