Parc eolian la Cugir in judetul Alba

Parc eolian la Cugir in judetul Alba

0 105

Energia alternativa este un domeniu destul de nou pe piata din Romania, dar investitiile in acest sens devin deja vizibile.
Localitatea Cugir din judetul Alba va avea primul parc eolian din zona, acesta urmand a fi construit de italienii de la „Wind Sun Power”.
In urma studiului realizat de societatea italiana, locul cel mai potrivit pentru aceasta actiune se afla pozitionat in zona montana denumita „Culmea Batrana”, situata in apropierea Cugirului.
Potrivit informatiilor primite de la consilierul local Radu Rosian, italienii urmeaza sa stabileasca potentialul efectiv al locului, dupa care vor trebui sa semneze cu primaria conventia specifica, menita sa reglementeze aspectele economice.
„In cazul in care studiile preliminare ajung la bun sfarsit, demonstrand ca exista posibilitatea pentru realizarea parcului eolian, vor fi stabiliti, intr-o conventie succesiva, termenii si in-demnizatiile acordate consiliului local, conventia urmand sa fie stipulata intre delegatii partilor interesat”, arata scrisoarea transmisa de societatea din Italia.
In ultima sedinta a Consiliului local Cugir, alesii locali si-au dat avizul de principiu in legatura cu aceasta initiativa.
In prezent, in judetul Alba exista alte doua proiecte asemanatoare care vizeaza zone cu potential eolian din Muntii Apuseni. ATS – Energy din Cluj Napoca intentioneaza sa dezvolte doua astfel de proiecte. Unul in zona comunei Avram Iancu, unde ar urma sa inceapa instalarea a 35 de turbine (in total aproximativ 70 MW) si alt proiect in zona comunei Bistra unde s-ar putea instala circa 10 turbine care sa totalizeze aproximativ noua megawati.
In cadrul unui alt proiect, derulat intre Coniliul Judetean Alba si GTZ Germania la care participa si Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA), in perioada 2009 -2010, va fi identificat potentialul eolian al judetului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.