Papadia – o buruiana care face minuni pentru sanatate

Papadia – o buruiana care face minuni pentru sanatate

0 236

Aceasta floricica galbena care se transforma in puf nu pare sa atraga atentia nimanui, raspandirea ei fiind pe intreg cuprinsul tarii noastre, cata frunza si iarba.
Papadia este o buruiana, cosita odata cu primele fire de iarba care ies in luna mai.
Intrebuintarile ei sunt putin cunoscute de omul modern, insa in cartea de tratamente naturiste populare ea este la loc de cinste.
Denumirile populare ale acestei plante sunt extrem de multe, fapt ce demonstreaza raspandirea ei larga: papalunga, parasita, buha gainilor, laptuca, floarea malaiului, florea broastei, floarea turcului, gusa gainii, ouale gainii, pui de gasca, galbinele grase, papa gainii, turci.
Papadia este o planta erbacee, perena, cu rizom scurt si gros, cu pozitie verticala, prelungit cu o radacina pivotanta, carnoasa. Tulpina este inalta de 5-50 cm, cilindrica, goala in interior, cu frunze lanceolate, dintate, cu nervura mediana cu aspect de sant, dispuse in rozeta bazala. Florile sunt galbene, mari, grupate cate 100-200 intr-un calatidiu care se deschide dimineata si se inchide seara. Fructele sunt achene, cu papus alb in forma de umbrela.
Inflorirea incepe primavara devreme (aprilie) si continua pana in septembrie.
Creste prin locuri insorite si semiumbrite, pasuni, fanete, poieni, livezi, terenuri necultivate, marginea drumurilor, din zona de campie pana in cea alpina. Este abundenta in terenuri cultivate cu lucerna, dar evita locurile prea umede si umbrite.
Privita ca o buruiana de rand, papadia este folosita din cele mai vechi timpuri pentru a trata diferite afectiuni, in multe locuri de pe glob.
Prescrisa ca si tratament natural pentru hepatita C, anemie si detoxifierea ficatului, papadia este si un diuretic natural, dar trateaza si diareea, avand proprietati antibacteriene, ajutand intregul sistem digestiv si eliminand toxinele si sarea in exces. Spre deosebire de alte diuretice, aceasta nu predispune la pierderea potasiului din organism.
Atat frunzele, cat si radacina pot fi folosite pentru tratarea arsurilor la stomac si indigestiei.
In mod traditional, papadia s-a folosit din cele mai vechi timpuri in tratarea afectiunilor glandelor mamare, sistemului gastrointestinal si afectiunilor pielii, informeaza naturalherbsguide.com.
Frunzele au un continut bogat de vitamina A, C, D si B, dar si de fier, magneziu, zinc, potasiu, calciu si cupru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.