Papa Benedict al XVI-lea se retrage dar vrea o adevarata reinnoire a...

Papa Benedict al XVI-lea se retrage dar vrea o adevarata reinnoire a Bisericii

0 95
Papa Benedict al XVI-lea a cerut joi o "adevarata reinnoire" a Bisericii, intr-un mesaj emotionant de adio adresat catorva mii de preoti, la Roma, carora le-a anuntat intentia sa de a se "retrage din lume" dupa demisia sa istorica din 28 februarie, scrie AFP. "Trebuie sa lucram pentru realizarea unui adevarat Conciliu si a unei adevarata reinnoiri a Bisericii", a spus Papa, cu ochii cerniti si vocea usor ragusita, intr-o meditatie in italiana.
Papa a reamintit "entuziasmul" pe cre l-a trait la Coniliul Vatican II (1962 – 1965), care a reinnoit Biserica, in liturghia sa si in raporturile cu alte religii. El insusi a participat la acest Conciliu in calitate de expert in teologie. Dar, a adaugat Papa, presa reunita la Roma a prezentat atunci propriul ei conciliu, oferind o viziune esentialmente politica a acelui moment spiritual, puncte de vedere distorsionate care au creat "atatea calamitati, atatea probleme", precum "liturghia banalizata" si inchiderea de manastiri si seminarii. Vorbind de o maniera foarte clara si foarte libera, cateodata cu umor, Benedict al XVI-lea a reamintit revolta parintilor sinodali, in special cei germani, francezi si olandezi, impotriva textelor pregatite in avans si care afirmau "Noi suntem Biserica".
Astazi, "Noi suntem Biserica" a devenit paradoxal numele ales de o miscare de contestare interna germanofoba care il critica pe papa. Evocand viitoarea sa retragere intr-o manastire din Vatican, sfantul parinte a adaugat: "Voi fi intotdeauna aproape de voi si sunt sigur ca si voi veti fi aproape de mine, chiar si cand ma voi ascunde de restul lumii".
Papa, primul care a demisionat de 700 de ani, va mai aparea de doua ori in fata credinciosilor: duminica si cand isi va lua adio in data de 27 februarie, in cursul unei audiente generale in piata Sfantul Petru. In 28, va inceta sa mai fie papa, la ora 19,00 GMT. 15 zile mai tarziu, se va deschide in Capela Sixtina un conclav de 117 cardinali pentru a-l alege pe succesorul sau.
Potrivit cardinalului sud-african Wilfried Fox Napier, conclavul ar putea "sa nu fie atat de rapid" ca cel din 18 si 19 aprilie 2005 cand a fost ales in fruntea Bisericii cardinalul Ratzinger. Benoit al XVI-lea se va retrage la Castelul Gandolfo si apoi la manastirea Vaticanlului cu majoritatea "familiei pontificale" cu care impartaseste viata cotidiana: patru laici consacrati in serviciul sau si secretarul sau particular, monseniorul Georg Ganswein. Acesta din urma, care a fost numit in decembrie prefect al casei pontificale, va continua sa ocupe cele doua posturi.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.