Pachetul legislativ privind securitatea nationala a ajuns la Camera

Pachetul legislativ privind securitatea nationala a ajuns la Camera

0 104

Secretarul general al Guvernului, senatorul Radu Stroe, a declarat ca grupurile parlamentare ale PNL au depus, la Camera Deputatilor, pachetul de legi privind securitatea nationala, care cuprinde sase proiecte de lege distincte.


Liberalii spun ca au recurs la aceasta modalitate pentru ca pachetul aprobat de Guvern si remis CSAT in octombrie, nici pana astazi nu a primit avizul CSAT-ului.


Pachetul cuprinde un numar de sase legi: legea securitatii nationale, legea informatiilor si contrainformatiilor, statutul ofiterului de informatii, legea privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptare, legea de organizare si functionare a SRI si legea de organizare si functionare SIE.


Liberalii spun ca acest pachet de legi are ca unic scop transformarea serviciilor romanesti de informatii in „organisme care sa poata lucra in baza legii, sa nu mai primeasca comenzi politice”. Totodata, Stroe a afirmat ca pachetul de legi prevede interdictia pentru serviciile secrete de a desfasura actiuni economico-financiare. „Serviciile vor primi toti banii de la buget”, a subliniat secretarul Guvernului.


De asemenea, potrivit proiectului, „institutia ofiterului acoperit nu mai are acces in partidele politice, in Parlament, in Guvern, in media si in sindicate”. Iar la Parlament, controlul serviciilor va fi asigurata de o singura comisiei, iar STS si SPP vor deveni directii in cadrul MApN.


?


Pachetul de legi este unul dintre subiectele de disputa intre PNL si presedintele Traian Basescu, liberalii acuzandu-l pe seful statului ca vrea sa dea puteri prea mari serviciilor de informatii. La randul sau, societatea civila se opune unora dintre prevederile din legi care ar putea duce la incalcarea drepturilor omului.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.