Opere europene pe posturile de televiziune

Opere europene pe posturile de televiziune

0 119

CNA a decis ca toate posturile de televiziune licentiate in Romania vor fi obligate sa difuzeze cel putin 30-35% opere europene. Termenul de opere se refera doar la filme, seriale si programe de divertisment, nu si talkshow-urile, dezbaterile sau sitcomurile, asa cum ar fi dorit reprezentantii televiziunilor. Posturile TV au trei luni la dispozitie pentru a se conforma noii directive a CNA, dupa care Consiliul va trece la o monitorizare stricta din acest punct de vedere si va aplica sanctiuni.


Membrii CNA s-au declarat revoltati de faptul ca in prezent 80% dintre filmele difuzate sunt americane. Aceasta decizie este doar un prim pas. Pana la toamna, televiziunile trebuie sa ajunga la un procent de 50% opere europene, pentru a se respecta, astfel, normele Uniunii Europene.


”Situatia de azi, cand unele canale difuzeaza 100% film american, nu-i acceptabila”, a spus Ralu Filip, presedintele CNA. La canalele de nisa, care nu dau filme artistice, va trebui sa vedem documentarele pe care le dau, e cazul posturilor Antena 1 si Realitatea TV, a spus Ralu Filip. De altfel, CNA s-a intalnit si in cursul anului 2006 cu reprezentantii posturilor de televiziune si ”nu s-a schimbat nimic”, considera Ralu Filip. In ceea ce priveste filmul romanesc, CNA considera ca trebuie sa aiba loc o discutie in acest sens, filmul romanesc fiind considerat film european.


Reprezentantul Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale, George Chirita, a cerut o clarificare a definitiei termenului de ”opera europeana”, avertizand ca doar Franta a adoptat o pozitie dura in ceea ce priveste difuzarea filmului american si european in audiovizualul din Hexagon. La intalnire au participat reprezentanti ai PRO TV, Antena 1, National TV si B1 TV.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.