ONU, despre potentiale crime de razboi: Ucrainenii au folosit batrinii din Luhansk...

ONU, despre potentiale crime de razboi: Ucrainenii au folosit batrinii din Luhansk drept scuturi umane

0 358



Iau amploare marile repoziționări occidentale față de invazia din Ucraina. Dincolo de caracterul absolut condamnabil al operațiunii lui Putin, încep să iasă la iveală realități deranjante și care dărîmă retorica ucraineană din ultimele trei luni. Și nu e vorba de faptul că vreun alt erou gen Fantoma din Kiev e declarat ca fictiv, ci de lucruri mult mai grave. De posibile crime de război ucrainene, împotriva propriilor compatrioți.
La două săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei în februarie, opinia publică mondială afla, bunăoară, că rebelii susținuți de Kremlin au atacat un azil de bătrâni din regiunea de est a Luhansk, lăsînd în urmă zeci de victime. Un raport dat publicității acum de ONU, însă, conturează o realitate terifiantă: bătrînii din azil au fost, de fapt, victime intenționate ale ucrainenilor, iar agresorii au fost, de fapt, cei care i-au salvat în cele din urmă.
Relatează Associated Press despre raportul ONU:
Într-un război plin de atrocități, atacul asupra căminului de bătrâni din apropierea satului Stara Krasnyanka s-a remarcat prin cruzime. Autoritățile ucrainene au atribuit vina direct forțelor ruse, acuzându-le că au ucis peste 50 de civili vulnerabili într-un atac brutal și neprovocat.
Dar un nou raport al ONU a constatat că forțele armate ale Ucrainei poartă o parte mare, poate egală, din vina pentru ceea ce s-a întâmplat la Stara Krasnyanka, care se află la aproximativ 580 de kilometri (360 de mile) sud-est de Kiev, capitala Ucrainei. Cu câteva zile înainte de atac, soldații ucraineni au ocupat poziții în interiorul căminului de bătrâni, făcând, efectiv, o țintă din clădire.
Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit atacului, dar numărul exact al persoanelor ucise rămâne necunoscut, potrivit Națiunilor Unite.
Raportul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU nu concluzionează că soldații ucraineni sau luptătorii separatiști susținuți de Moscova au comis o crimă de război. Dar spune că bătălia de la azilul de bătrâni Stara Krasnyanka este emblematică pentru preocupările biroului pentru drepturile omului cu privire la potențiala utilizare a „scuturilor umane” pentru a preveni operațiunile militare în anumite zone.
Dar și Ucraina trebuie să respecte regulile internaționale ale câmpului de luptă. David Crane, un fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA și un veteran al numeroaselor investigații internaționale privind crimele de război, a declarat că forțele ucrain
ene e posibil să fi încălcat legile conflictelor armate neevacuând rezidenții și personalul azilului de bătrâni.
„Regula de bază este că civilii nu pot fi vizați în mod intenționat. Punct! Indiferent de motiv, spune Crane. „Ucrainenii i-au plasat pe acești oameni într-o situație care era zonă de tragere. Și nu ee permis așa ceva.”

Associated Press și serialul PBS „Frontline” au studiat în mod independent sute de atacuri în Ucraina, care probabil constituie crime de război. Marea majoritate dintre ele par să fi fost comise de Rusia. Dar unele, inclusiv distrugerea căminului de îngrijire Stara Krasnyanka, indică și vinovăția luptătorilor ucraineni.
Primele relatări din mass-media despre azilul de bătrâni Stara Krasnyanka reflectau în mare măsură declarații emise de oficialii ucraineni la mai bine de o săptămână după încheierea luptei.
Serhiy Haidai, guvernatorul orașului Luhansk, afirma într-o postare din 20 martie pe contul său Telegram că 56 de persoane au fost ucise „cinic și deliberat” de „ocupanții ruși” care „au împușcat de la distanță apropiată dintr-un tanc”. Biroul procurorului general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat în aceeași zi că 56 de persoane în vârstă au murit din cauza „acțiunilor perfide” ale forțelor ruse și ale aliaților acestora. Nicio declarație nu menționa dacă soldații ucraineni au intrat în casă înainte de începerea luptei.
Raportul ONU a examinat încălcările legislației internaționale privind drepturile omului care au avut loc în Ucraina de când Rusia a invadat pe 24 februarie. Atacul de la Stara Krasnyanka însumează doar două paragrafe în raportul de 38 de pagini. Deși scurtă, această secțiune este cea mai detaliată și mai independentă cercetare a incidentului care a fost făcută publică.
Pe 7 martie, soldații ucraineni au intrat în azilul de bătrâni, potrivit ONU. Două zile mai târziu, s-au „angajat într-un schimb de focuri” cu separatiștii susținuți de Moscova, „deși rămâne neclar care parte a deschis focul prima”, se arată în raport. Niciun personal sau rezident nu a fost rănit în acest prim schimb.
Pe 11 martie, 71 de rezidenți și 15 angajați au rămas în locuință fără acces la apă sau electricitate. În acea dimineață, forțele separatiste de la Lugansk, pe care ONU le-a numit „grupuri armate afiliate Rusiei”, au atacat cu arme grele, se arată în raport.
„Un incendiu s-a produs și s-a răspândit în casa de îngrijire, în timp ce luptele erau în desfășurare”, potrivit ONU. Un număr nespecificat de pacienți și personal au fugit din casă într-o pădure din apropiere și au fost întâmpinați, în cele din urmă de luptătorii separatiști, care le-au acordat asistență, conform ONU.
„Rușii sunt băieții răi (în acest conflict). Este destul de clar”, a mai spus Crane. „Dar toată lumea este responsabilă în fața legilor conflictelor armate” mai scrie AP. (B.T.I.)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.