Oile nu mai transhumeaza, magarii pot migra linistiti

Oile nu mai transhumeaza, magarii pot migra linistiti

0 251

In ciuda interdictiei impuse ciobanilor si turmelor mioritice de a se mai transhuma prin decorul in care pastea candva legendara lor stramoasa, fenomenul continua. Semn ca traditiile sunt inca la mare pret pe meleagurile noastre, iar Europa va trebuie sa inventeze metode mai coercitive daca vrea sa ne impiedice sa-i caram pe caldaramul occidental cacareze de oaie pe talpa pantofilor.


Ce-i drept, versiunea originala a baladei a iesit putin sifonata dupa ultimele intamplari petrecute in tarla noastra cea de toate zilele. Impotriva firului narativ impletit de povestitorul anonim, baciul Ungurean a fost cel rapus. Tot cam pe l-apus de soare, pe cand se afla in concediu in Austria, unde pasunile alpine se invecineaza cu cele mai bune partii de schi din lume.


Baciul Taricean a prins de veste – nu la timp, ci haaaat, dupa mai bine de doua luni – ca cel Ungurean si cu cel Traian vor sa mi-l omoare de tot in sondaje si sa-l scoata drept cel mai neinformat personaj din Romania. Drept pentru care a renuntat la statul inutil si cugetatul indelung in bata-i de prim-oier si a trecut la represalii impotriva oii negre ungurene, cerandu-i ritos demisia din tarla.


Sa se fi razvratit vreo gena belicoasa in starostele Guvernului, tinuta pana acum in frau de apucaturile de manechin si reputatia de baiat subtire? Se pare ca sacrificarea lui Sebastian Bodu i-a deschis apetitul si anticipeaza carnagiul de Paste, trecandu-si deja pe raboj doi berbecuti tineri si neinstruiti, carora abia ce le mijisera cornitele.


Cu toata savoarea pe care le-o lauda cunoscatorii de meniuri ovine, nu momitele sunt delicatesa la care jinduieste Tariceanu. Desi oaia batrana nu face friptura la tava buna, precum fac supa galinaceele trecute de prima tinerete, tare s-ar mai infrupta din carnea atoasa a unor mioare deloc comestibile, care i-au cazut de mai multe ori greu la stomac chiar si fara sa le aiba in meniu. Urmatoarea pe lista de sacrificari este turcana Rodica Macovei, mai guresa decat Miorita din balada si cu mai multe antecedente de nesupunere decat oricare alt membru al Guvernului. Acum ca i-a consumat deja la antreu pe ineficientul Bodu si pe razvratitul Ungureanu, pare pregatit sa infulece pe nemestecate la felul intai din oaia justitiara.


Pentru ca foamea vine mancand, asa cum pofta de demiteri creste cu fiecare mazilire, nu vad ce l-ar mai putea opri pe Taricean din ospatare. Desfraul culinar pe care l-ar incepe in felul asta s-ar continua natural cu celelalte feluri, din care s-a infruptat pana acum doar in gand. Ar consuma o ciozvarta din madam Saftoiu doar de dragul gandului ca l-ar lipsi pe Basescu de cea mai informatoare mioara pe care a avut-o pana acum seful statului. Dar si cea mai limpede minte din anturajul presedintelui, atins rau de amnezie in vremea din urma.


Ospatul haiducesc al Tariceanului n-ar avea nici un farmec gastronomic daca n-ar include-o la desert pe cea mai atinsa de galbeaza tigaie din turma intima a presedintelui. Balana Udrea, desi Urdea i s-ar potrivi mai bine. Abia atunci s-ar chema ca Basescu a-ntarcat balaia.


Daca v-ati speriat cumva ca dupa atatea sacrificii se vor imputina turmele politice, fiti pe pace. Curtea Constitutionala, care pastoreste legalitatea deciziilor in lumea mioritica, a dat unda verde transhumantei politice de la un partid la altul, intrerupta o bucata de vreme. Amatorii de deplasari ideologice nu-si vor mai pierde functiile in cazul in care vor dori sa se alature altor turme in perioada mandatului, chiar daca partidul care i-a trimis in Parlament le-ar retrage sprijinul politic.


Transhumanta prohibita a adevaratelor rumegatoare, din motive de igiena a mediului, este razbunata astfel de (re)legalizarea marilor migratii politice. Unde, sa recunoastem, magarii sunt mai numerosi decat oile.


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.