Oferte avantajoase de toamna pentru depozitele in lei

Oferte avantajoase de toamna pentru depozitele in lei

0 79

Dobanzile platite de banci la depozitele in lei au urcat aproape neintrerupt de la inceputul anului, ajungand acum aproape de 12% pe an, astfel ca cine economiseste acum va vedea un castig bun la anul, avand in vedere asteptarile de scadere a ratelor.
„In 2009 nu vom mai vedea dobanzi asa mari, date fiind asteptarile ca BNR sa coboare dobanda de referinta odata cu temperarea inflatiei. Prin urmare, cine isi constituie acum un depozit cu dobanda fixa pe un termen de un an de zile, la anul va primi o dobanda peste media pietei”, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Astfel, acum este momentul potrivt pentru constituirea unui depozit la termen, urmand ca spre sfarsitul anului sau la inceputul anului 2009, dobanzile oferite de banci sa coboare.
Analistii straini se asteapta ca BNR sa mai majoreze dobanda pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca am putea sa vedem si cresteri ale dobanzilor platite de banci la depozite.
Dobanda medie la lei oferita de bancile din sistem a urcat la 9,95% pe an in iunie, cu aproape trei procente mai mult decat nivelul de la inceputul anului, arata cele mai recente date ale BNR.
Unele banci ofera chiar si o dobanda de peste 11% pe an in prezent, precum Banca Transilvania, Libra Bank, Banca Italo-Romena, ProCredit Bank, RIB sau Garanti Bank. In mod normal, in ofertele bancilor, dobanzile sunt graduale: cu cat clientul lasa banii mai mult timp la banca, cu atat primeste o dobanda mai mare.
Conform datelor publicate de BNR la jumatatea anului, dobanzile medii anuale pe care le ofera bancile din sistem la depozitele populatiei in lei sunt: 7,91% (o luna), 9,24% (trei luni), 9,26% (sase luni), 8,41% (12 luni). Aceste cifre pot fi luate ca reper in constituirea unui depozit si alegerea unei banci care ofera cel putin o dobanda egala cu nivelul mediu publicat de BNR.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.