Obraznicia ceardasului continua

Obraznicia ceardasului continua

0 152

As fi vrut sa-mi felicit amicii maghiari si, prin ei, natiunea maghiara, cu ocazia sarbatorii nationale din 15 martie, asa cum sta bine intre vecini, chiar daca unii si-au intocmit ograda si gospodaria inaintea celorlalti, caci loc ar fi pentru toti. Dar nu am putut sa o fac pentru ca scule mucegaite mi-au fost aruncate in curtea fiintei mele.
Lasand la o parte povestea pretentiei presedintelui Ungariei de a ateriza in mijlocul tarii mele cu un avion militar – chiar daca avionul nu era de lupta, ci pentru transport – pretentie nesatisfacuta pe drept de Guvernul Romaniei, caci oaspetele venea intr-o vizita asa-zis particulara, el fiind unul din promotorii ideii autonomiei tinutului secuiesc, nu pot neglija iesirea obraznica a lui Marko Bela, iesire tipica lui cand se afla in mijlocul cardului de corbi, care numai asa se arunca asupra prazii.
Acest infam s-a apucat sa rastalmaceasca intelesul cuvintelor, pretinzand ca ce a inteles Basescu prin „niciodata” la unguri se traduce cu „in curand”, asta in legatura cu pretinsa autonomie teritoriala a tinutului secuiesc.
„Mi s-a spus ca niciodata nu se va reamplasa statuia libertatii la Arad. Si ea exista astazi. Mai ieri am auzit un politician roman spunand ca niciodata nu va fi autonomie teritoriala. La care putem raspunde, deasemenea, doar cu: sa asteptam pana la capat. Daca vom fi uniti, cuvantul romanesc ‘niciodata’ va insemna in maghiara ‘in curand’.”
Oare mai exista vreo tara civilizata in care sa se auda asa ceva? Ma indoiesc, in conditii similare celor din Romania.
Iar aceste manifestari ostentative, cu imn si flamuri straine tarii in care se petrec si inafara unor momente oficiale sau sportive intertari, devin suparatoare natiei categoric superioare, prin numar si spirit.
Printre alte tampenii debitate, in ciuda unui mers normal al istoriei, bazaconia Marko Bela a amintit de Trianon, care ar fi „impins milioane de maghiari in minoritate”.Se pare ca acest Marko Bela bea zilnic infuzie de cucuta, daca este in stare sa afirme asa ceva, cand se stie ca intotdeauna, in Transilvania – Romania, proportia etniilor a fost de 4 si 5 romani la un maghiar, chiar daca vremelnic aceasta Transilvanie a fost data de marile puteri in stapanire ungureasca.
„Daca in momentele grele suntem in stare sa punem deoparte frustrarile, ofensele, divergentele, supararile si vanitatile si suntem in stare sa ne unim, atunci suntem cu adevarat o singura natiune”, aceasta vizand participarea la europarlamentare pe o singura lista sub semnul lalelei (UDMR).
Incerc sa ma port omeneste cu Marko Bela si sa-l intreb cu blandete si fara injuraturi: oare comunitatea romana de pe teritoriul ungar are voie sa faca asemenea circ pe acolo? Si cati reprezentanti are aceasta comunitate in Parlamentul ungar sau in consiliile judetene sau locale? Pe deasupra existand permanenta presiune a deznationalizarii, a supunerii la pierderea identitatii nationale.
Si as vrea sa-l mai intreb pe acest papagal de ce nu vrea sa-si aminteasca, din istorie, ca romanii au ajuns, cu armatete, de doua ori sa ocupe Budapesta. Ce, mai vrea odata?
Acest Marko Bela ar trebui sa-l ia de mana pe tartorul Laszlo Tokes si, impreuna cu acolitii, sa se retraga prin manastiri si in adanci rugaciuni sa nu ne sara tzandara, caci discursul maghiar din Romania si de la Budapesta indeamna la asa ceva, iar Romania, chiar daca pare ca doarme acum, visand, din alte motive, urat, nu inseamna ca se afla cuprinsa de somnul de veci.

Demn de remarcat marsul Noii Drepte de la Cluj-Napoca, semn ca nu totii romanii dorm sub somniferul politic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.