Obiceiuri tiganesti anormale

Obiceiuri tiganesti anormale

0 75


In localitatea Ramnicelu, aflata in imediata apropiere a Buzaului, localitate locuita de tigani, a avut loc recent o logodna cel putin ciudata si impotriva oricaror reguli sociale si de bun-simt.


Este vorba de logodna unui tanar de 17 ani cu o copila de abia 6 (sase) ani. Pentru ca asa este obiceiul printre tigani, familiile baietilor cumparand viitoarele mirese de timpuriu si dupa interese, ca sa nu le-o ia altii inainte


“Speakerul” tiganilor – probabil ceva bulibasa dupa volum si tupeu – a dat asigurari ferme ca baiatul nu se va atinge de fata “pana nu i se vor urca hormonii” acesteia (citat). Iar la tigani acest lucru se petrece cam pe la 10-11 ani, de multe ori fiind acceptat provocat.


Valurile vietii m-au adus acum cativa ani in legatura cu cativa locuitori ai Ramnicelului si astfel stiu, din discutiile purtate cu acesti tigani, ca obiceiul cu logodna, sau casatoria efectiva de pe la 11 ani, este real. Chiar mi se plangea o tiganca de vreo 27 de ani, mai emancipata in gandire ca cele mai in varsta si stiind sa scrie si sa citeasca – am observat ca rata analfabetismului in Ramnicelu este foarte mare –? ca trebuie sa-si marite fata de 11 ani inca neimpliniti, pentru ca asa vrea gura satului. Mi-a fost prezentat si viitorul mire, un pustan de nici 16 ani, iar nunta urma sa aiba loc foarte curand, asa ca la acestia nu mai putea fi vorba de stat separat pana la varsta minima normala pentru inceperea vietii sexuale. Iar femeia era constienta ca ii face rau fetei, dar nu se putea rupe de aceasta idioata traditie.


Si ma intreb: statul roman chiar nu poate pune piciorul in prag, prin elaborarea unei legi care sa oblige la respectarea legilor existente, indiferent de etnia cu obiceiurile ei? Caci eu, daca as avea treaba cu vreo dama de 15-16 ani as fi aspru pedepsit. Oare am ajuns sa luptam pentru drepturi egale cu minoritatile?


Sau nu suntem in stare sa ne integram in societatea lor, nu?


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.