OAIA NEAGRA A ECHIPEI STEAUA ESTE CHIAR …CIOBANUL BECALI !!

OAIA NEAGRA A ECHIPEI STEAUA ESTE CHIAR …CIOBANUL BECALI !!

0 376
Becali/Steaua, de fapt, încasat în ultimii ani peste 50 de milioane de euro, însă modul în care Becali gestionează situaţia de la club va face foarte probabil ca echipa să treacă în viitorul apropiat printr-o situaţie de adevarata criză, asemenea tuturor business-urilor pe care latifundiarul le-a avut. Odată cu instalarea crizei şi căderea fără precedent a pieţei imobiliare, averea patronului din Ghencea a scăzut considerabil,  Deloc surprinzător, în condiţiile în care toate celelalte afaceri conduse de Becali sunt în pragul falimentului. Toate, cu excepţia Stelei. Deocamdată, pentru că premisele nu sunt favorabile pentru cel mai iubit club din România.

În urmă cu doi ani, Reghecampf a dispus de o echipă stelară, care în prezent s-a evaporat, Becali dorind cu orice preţ să facă profit din jucătorii a căror cotă de piaţă crescuse datorită optimii Europa League şi, mai apoi, a participării în grupele Champions League. Din primul „11” de acum doi ani, care elimina Ajax şi o ţinea în şah timp de trei reprize pe Chelsea a mai rămas un singur jucător, Alexandru Chipciu, pe care latifundiarul visează să obţină 6 milioane de euro. În rest, fotbaliştii au fost vânduţi pe bandă rulantă sau au plecat la final de contract, nemulţumiţi de oferta făcută de roş-albaştri. Faptul că Steaua a pierdut gratis fotbalişti ca Tătăruşanu, Latovlevici sau Prepeliţă nu ar fi o dramă, peste tot în lume existând astfel de cazuri. Totuşi, modul în care clubul a gestionat această situaţie a lăsat de dorit.
În schimb, formaţia din Ghencea a reuşit să dea mai multe „tunuri”, vânzarea lui Chiricheş,Gardos,Keşeru şi Szukala reprezentând cele mai sonore mutări. Echipa a ajuns să se autosusţină fără probleme, pe lângă banii din transferuri, Steaua primind sume importante de la UEFA, din drepturile de televizare şi din preţurile biletelor.
Echipa tipa a Stelei în 2013: Tătăruşanu – Gardos, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Pintilii, Bourceanu – Chipciu, Rusescu, Tănase – Adi Rocha (Nikolic)

Falimentul Becali: Deşi clubul a produs bani pe bandă rulantă în ultimii ani,cand Becali a fost in puscarie, acolo a devenit din ce în ce mai circumspect în privinţa reinvestirii capitalului. A preferat să aducă de multe ori jucători liberi de contract, fotbaliştii gen Varela,  fiind cazuri izolate. S-a ajuns astfel ca anul trecut echipa să rateze calificarea în Ligă, deşi a prins un culoar extrem de favorabil. Ca în schiţele lui Caragiale, Steaua a început să se întărească abia după dubla cu Ludogoreţ, când cele 20 de milioane aferente Champions League erau istorie. Acum asistăm la un fenomen similar, până în acest moment în Ghencea sosind doar fotbalişti de viitor, dar fără nume deocamdată şi, implicit, fără experienţă. Mirel Rădoi e nevoit să facă faţă în atac doar cu George Ţucudean, în condiţiile în care de manşa tur cu Trencin ne despart mai puţin de două săptămâni. Decizia de neînţeles a lui Becali privind întăririle – s-au ratat o serie de alte transferuri importante – va avea cu siguranţă impact în calificarea echipei în cea mai prestigioasă competiţie inter-cluburi din lume, dar conducerea din Ghencea nu pare să conştientizeze acest lucru.CIOBAN

Independent de cine are dreptate în relaţia Becali – Armată, Steaua beneficia de un capital de fani incredibil, în urmă cu două sezoane aceştia rotunjind bugetul clubului cu peste 4 milioane de euro. Asta doar din achiziţia de bilete, pentru că la capitolul marketing – o altă nişă care ar putea produce venituri importante – roş-albaştrii au fost la pământ. Din orgoliul de a demonstra că nu se lasă intimidat de generalii din Armată, latifundiarul a distrus imaginea clubului. S-a pierdut emblema, iar echipa nu mai are identitate în opinia fanilor,  Dacă în sezoanele 2013-2014 şi 2014-2015 suporterii au umplut stadionul, generând venituri fantastice, în ultima stagiune arena pe care a evoluat Steaua acasă – fie că s-a numit Ghencea sau Naţional Arena – a fost dezolant de goală mereu.
Campioana României a fost singura afacere deţinută de Becali care anul trecut,cand el nu s-a mai putut amesteca nemijlocit, a raportat profit. În 2013, Steaua a avut venituri totale de 36,9 milioane de euro şi un profit de net de 11,8 milioane de euro. Anul trecut, profitul net a scăzut cu peste 50%, până la 4,9 milioane de euro. Campioana României ar putea intra însă pe minus în acest an, dacă nu reuşeşte să prindă grupele Ligii Campionilor – o performanţă care i-ar aduce în conturi cel puţin 20 de milioane de euro. Iar în acest moment, judecând după subţirimea lotului, lipsa de interes în raport cu fanii şi campania de achiziţii modestă, doar o minune pare să o ajute pe Steaua să forţeze calificarea în grupele Champions League.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.