O INTREBARE PE ADRESA CONDUCERII PNL: CINE ESTE MISTERIOASA DOAMNĂ RADU?

O INTREBARE PE ADRESA CONDUCERII PNL: CINE ESTE MISTERIOASA DOAMNĂ RADU?

0 925

Carmen Radu este, de vreo 10-15 ANI, o prezenţă mai mult decât „insistentă” în companiile de stat. Pe rand sau simultan: Director Economic al ASF, preşedinte al Fondului de Contragarantare, membru în consiliul de administraţie al Romatsa, membru în consiliul de administraţie al Nucelarelectrica, Expert pe probleme financiar-fiscale al ADF Audit Management SRL, preşedinte al Comisiei de Auditori Statutari în Camera Consultanţilor Fiscali din România.

Atata multilateralitate, de speriat! Cu toate acestea, ascensiunea personajului este cumva învăluită în mister. Parca prea multi bani pentru o singura familie… Cât câştigă din aceste funcţii? Mult de tot, desi nimeni nu poate să spună concret. Asta pentru că bugetarul Carmen Radu nu are vreo declaraţie de avere actualizată. Există o tentativă de declaraţie de avere de anul acesta pe pagina de internet a Fondului de Contragarantare, însă încercarea de vizualizare trimite către un mesaj: autoblocant Singurele declaraţii de avere disponibile, depuse de Carmen Radu, sunt cele din 2012, 2013 şi 2014. Însă, în toţi aceşti ani, în ciuda banilor pe care îi încasează de la stat, timpul parcă a stat pe loc. Toate cele trei declaraţii sunt identice: nu a cumpărat nimic, nu a pus bani în conturi, nu a luat bijuterii noi, salariile s-au evaporat. Cu singura menţiune că, pentru anul 2014, cineva a sfătuit-o pe doamna Radu să nu îşi mai declare veniturile, ci să specifice “conform fişei fiscale” sau “conform declaraţiei 205”.

Pentru dumneaei timpul a stat în loc dacă citim cu atenţie cele trei declaraţii: veniturile sunt aceleaşi, conturile în bancă la fel, proprietăţile şi încasările din chirii şi dividente în aceeaşi măsură. Notabil este un credit de 1.400.000 de euro, luat pe 22 de ani, în 2008 de la Banca Română pentru Dezvoltare. Întâmplător sau nu, în perioada respectivă a luat creditul de 3.000.000 de euro de la BRD şi Elena Udrea, credit anchetat acum de procurori pentru că se pare că vicepreşedintele băncii, Sorin Popa aproba astfel de împrumuturi în mod preferenţial.Cele două spaţii comerciale pe care le deţine în Bucureşti, unul de 115 mp şi altul de 100 mp, îi aduc venituri de aproape 100.000 de euro în fiecare an, fiind închiriate la un preţ al pieţei de 35-40 euro/mp. Potrivit datelor din declaraţia de avere, nu a schimbat niciodată chiria acestor proprietăţi.Carmen Radu a reuşit, în ultimii 10 ani, să îşi cumpere şi o casă de vacanţă de 400 mp în Sinaia dar şi un teren intravilan în Bucureşti în suprafaţă de 1728 mp.Conturile pe care le deţine în bănci nu sunt nici ele de neglijat: două la ING, în valoare de 18.000 de lei şi 30.000 de USD şi unul la Bancpost de 300.000 de lei.Revenind la veniturile din salarii sau indemnizaţii, surse din instituţiile în care lucrează au ajutat la completarea unui tablou al câştigurilor:

  • membru în C.A. Nuclearelectrica* – 1.000 de euro pe lună
  • director Fondul de Contragarantare* – 14.000 de euro pe lună (potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului)
  • director ASF* – aproximativ 8.000 de euro pe luna
  • membru în C.A. Romatsa* – aproximativ 2.500 de euro pe lună.
  •  Un total aproximativ de 25.000 de euro în fiecare lună, bani plătiţi din bugetul statului. Adică un fleac de aproape 300.000 de euro în fiecare an.

Ca să fie tabloul şi mai complet, soţul doamnei Carmen Radu este  Liviu Radu, un simplu inginer electrician. Chiar şi aşa, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR Marfă (până în iunie 2014) şi director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (până în 30 mai 2014). În acelaşi timp făcea parte din Consiliul de Administraţie al Salrom. Doar din aceste funcţii a câştigat peste 15.000 de euro lunar, potrivit surselor din sistem. Liviu Radu a fost însă mazilit anul trecut din toate funcţiile deţinute. (Dar daca aceste salarii constituiau surse „legale” de sustinere financiara a Liberalilor?)

Carmen Radu a fost timp de aproape 20 de ani o anonima perfecta,  ocupanta unor funcţii modeste, fie de contabilă, de planificatoare fie de economistă în diverse firme dar şi functionar oarecare in administraţia locală. Cum ar zice Caragiale, un simplu „aploaiat” cu manecute…

Ascensiunea ei a luat insa un avânt ametitor la începutul anilor 2000, când a ajuns în ministerul Finanţelor Publice. A fost numită, hodoronc-tronc, director general adjunct al ANAF în anul 2004, instituţie din care a plecat la scurt timp, după ce pedelistul Sebastian Bodu a ajuns preşedinte! Şi nu a plecat oriunde, ci direct în ditamai  funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Eximbank. Brrr!! Te apuca ameteala sa-ti imaginezi cum o oarecare a ajuns pe o functie de asemenea importanta. Carmen-Radu

Dar a rămas în acest post aproape 5 ani, până când a fost înlocuită de… cumnatul lui Mircea Geoană,vestitul Ionuţ Costea. Plecarea de la Eximbank a adus-o în postura de… patron unic al unei firme de contabilitate, ADF Audit Management SRL. Şi-a trecut în CV funcţia pe care şi-a atribuit-o aici, Expert pe probleme financiar-fiscale.Hai sa fim seriosi… Potrivit aceluiaşi CV, încă mai deţine această funcţie în prezent.

Surse politice sugereaza ca  doamna Carmen Radu este fina liberalui Dan Radu Ruşanu, caruia i-a fost  consilier pe probleme economice la Camera Deputaţilor. Tare don’ Rusanu asta!. Apropo, a scapat de „belele”alea? ?

Aceleaşi surse susţin că este apropiată şi de Daniel Chiţoiu, un alt fin al lui Dan Radu Ruşanu.  Acesta a luat-o sub aripa, în perioada în care era preşedintele Camerei Consultantilor Fiscali din România, oferindu-i un post de preşedinte al Comisiei de Auditori Statutari, funcţie…cu indemnizatie pe care o ocupă din 2012 până acum. A fost şi momentul în care Carmen Radu a prins iar aripi. O lună mai târziu a fost numită director în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, instituţie pe care o conduce si în prezent ! In aprilie 2013, împuşcă doi iepuri dintr-o dată: ajunge membru în Consiliul de Administraţie al Romatsa şi al Nuclearelectrica, funcţii pe care, de asemenea, le deţine şi în prezent, fiecare pe mii de euro !!

Va dati seama ca in caz de „ceva”, ajunge la beci nauca? Dan Radu Ruşanu a cooptat-o la rândul lui în octombrie 2013 la Autoritatea de Supraveghere Financiară, al cărui preşedinte era, iniţial pentru un post de consilier. Pe care l-a părăsit după numai două luni, pentru că a fost considerată suficient de competentă pentru a fi… Director Economic al ASF...cu 8000 de euro pe luna !! .Ori fi numai pentru super-competentele dansei indemnizatiile alea de mii si mii de euro?? Sau o fi doar o pusculitza…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.