Noutati privind contractele de munca, CAS si impozit pe venitul microintreprinderilor

Noutati privind contractele de munca, CAS si impozit pe venitul microintreprinderilor

0 92

Angajatorii care nu trimit contractele de munca la ITM cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii unui lucrator risca amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei, a decis Guvernul.
Dupa ce vineri anuntase ca este posibil sa se ridice exceptia de la plata CAS-ului in cazul contractelor privind drepturile de autor, seful de la Munca face acum un pas inapoi. Mihai Seitan sustine ca „unii s-au inflamat in necunostinta de cauza” si ca, de fapt nu era vorba decit despre o idee ce urmeaza sa fie analizata la nivelul ministerelor, dupa ce a fost prezentata in sedinta de Guvern de saptamna trecuta. Ministrul a mai declarat ca masura e posibil sa nici nu fie adoptata. Dar daca totusi se va adopta, ea va fi inclusa in proiectul noii legi a sistemului de pensii si nu va intra in vigoare decit odata cu acesta, adica cel mai devreme in 2011.
Microintreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firma, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fara a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit. „De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si a este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim”, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Finantelor Sebastian Vladescu. Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chitoiu de prelungire a optiunii. Pina sfirsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pina la 3% din venituri. Fara prelungirea acestei prevederi si pentru 2010, practic notiunea de microintreprindere dispare din Codul Fiscal. Anul trecut erau inregistrate 280-300.000 de microintreprinderi, societati cu pina la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.

sursa. www.mediafax.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.