Noua legislatie UE cu privire la deseuri

Noua legislatie UE cu privire la deseuri

0 137

Uniunea Europeana va dispune de o noua legislatie in materie de deseuri, care include obiective clare ce urmeaza a fi atinse pana in 2020 cu privire la reutilizarea si reciclarea deseurilor. Primul obiectiv al oricarei politici privind deseurile ar trebui sa fie reducerea la minimum a efectelor negative ale producerii si gestionarii deseurilor asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului.
Potrivit raportului, prevenirea producerii deseurilor ar trebui sa fie primul obiectiv al gestionarii deseurilor, iar reutilizarea si reciclarea materialelor ar trebui sa fie preferata recuperarii de energie din deseuri.
Parlamentul European a votat in a doua lectura (procedura de co-decizie) raportul europarlamentarei britanice Caroline Jackson (PPE-DE, Marea Britanie), in care se solicita stabilizarea cantitatii totale de deseuri produse pana in 2012, in raport cu cantitatea totala de deseuri produse in 2009, adica incetarea cresterii cantitatii de deseuri produse fata de inceputul perioadei de stabilizare. Parlamentul European solicita statelor membre, pana in 2010, definirea unei politici de proiectare ecologica a produselor, care sa previna atat producerea de deseuri, cat si prezenta substantelor periculoase in deseuri, in scopul de a promova tehnologiile axate pe produse durabile, reutilizabile si reciclabile.
In cadrul dezbaterii din Parlamentul European, raportoarea Caroline Jackson a subliniat realizarile PE prin introducerea unor amendamente, ca de exemplu introducerea unor obiective clare pentru reciclare: „Aceasta este o realizare majore, avand in vedere ca aceste obiective nu au fost mentionate in propunerea initiala”.
Deputatii europeni solicita totodata stabilirea de obiective si in ceea ce priveste reutilizarea si reciclarea: pana in 2020 cresterea la un nivel minim de 50% din masa a reutilizarii si reciclarii deseurilor menajere si 70% pentru deseuri provenind din activitati de constructie si demolari, precum si a deseurilor de productie si a celor industriale.
In cadrul dezbaterii, comisarul Dimas a reliefat ca „statele membre sunt foarte greu de convins in ceea ce priveste aceste obiective”. Raspunzand la intrebarile mai multor eurodeputati care au criticat aceste obiective deoarece nu sunt destul de ambitioase, el a confirmat ca „daca aceste obiective nu vor fi atinse pana 2020, Comisia va putea actiona in instanta statele membre pentru nerespectarea cerintelor directivei.”
Reducerea numarului rampelor de gunoi si a incinerarii sunt alte doua obiective majore ale europarlamentarilor deoarece ambele cauzeaza poluare. Cel mai controversat si dezbatut punct in cadrul Comisiei parlamentare a fost daca procesul de incinerare este considerat a fi o operatiune de eliminare sau valorificare de deseuri, ultima varianta fiind o optiune mai bun din punctul de vedere al ierarhiei deseurilor. Potrivit votului de azi, europarlamentarii a sustinut pozitia Consiliului si a Comisiei care prevede ca incinerarea sa fie catalogata drept valorificare, cu conditia ca indeplineste anumite standarde de eficienta energetica.
In dezbaterea din 16 iunie, deputata europeana Caroline Jackson a comentat in legatura cu incinerarea: „directiva incurajeaza operatorii de incinerare sa atinga standarde inalte si tocmai acum, deseurile pot fi un combustibil foarte bun. Dar este important ca Parlamentul European a asigurat, prin stabilirea obiectivelor pentru reciclare si prevenirea deseurilor, ca incinerarea deseurilor reziduale vor avea loc in paralel cu reciclarea.”
Membrii Parlamentului European se exprima pentru o ierarhie a deseurilor care stabileste o ordine de prioritati pentru ceea ce reprezinta in general cea mai buna optiune din punct de vedere al protectiei mediului, si anume: prevenirea, reutilizarea, reciclarea sau alte operatiuni de recuperare si in ultima instanta depozitarea sigura din punct de vedere al protectiei mediului a deseurilor.

Stiati ca …?
… Europa produce anual 1,8 miliarde tone de deseuri, ceea ce inseamna 3,5 tone/persoana? Acestea provin, in principal de la gospodarii, activitati comerciale (de ex. magazine, restaurante, spitale), industrie (companii farmaceutice, producatori de textile), agricultura (namolul de epurare), proiecte de constructii si demolare, minerit si productia de energie?

… deseurile urbane se ridica, in medie, la 530 kg/persoana, o valoare medie care insa variaza considerabil de la tara la tara?

… in 2005, 49% din deseurile urbane au fost depozitate in rampe de depozitare, 18% au fost incinerate si doar 27% au fost reciclate?

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.