Negura iraţionalului

Negura iraţionalului

2 411

Rusia a trimis administraţiei americane – prin ambasada sa de la Washington – o notă diplomatică în care denunţă comportamentul NATO şi al SUA în ceea ce priveşte alimentarea conflictului din Ucraina. În principal este vorba despre pachetul de 800 milioane de dolari care urmează să se transforme în arme pentru ucraineni, având ca scop principal detonarea discuţiilor de pace şi continuarea războiului de acolo. 

Probabil mulţi dintre tefelei, citind textul scrisorii, îşi vor freca mâinie fericiţi deoarece, nu-i aşa, americanii „i-au tras-o lui Putin”. Asta înseamnă să fii necioplit şi să nu înţelegi termenii unei arte străvechi, anume pe cei ai diplomaţiei. Iar dacă înţelegi cât de cât acel limbaj, ai toate motivele să simţi transpiraţie rece pe şira spinării.
Ruşii vorbesc despre „unpredictable consequences”, iar asta chiar trebuie să ne sperie dacă mai avem cât de cât un neuron în cap. În termeni diplomatici este utilizată formula mai uşoară de „serious consequences” care e definit ca un eufemism în ceea ce priveşte utilizarea iminentă a armelor într-un conflict.
Trec peste faptul că formularea sugerează deja că duşmanul este SUA, nu Ucraina. „Unpredictable”, pe de altă parte, lasă loc unei interpretări mult mai largi şi, în acelaşi timp, mult mai îngrijorătoare. Imprevizibil poate însemna orice, iar în termeni diplomatici, cu siguranţă înseamnă mult mai mult de-atât. 

Americanii intuiesc că urmează ceva şi de aceea tot profeţesc aberaţii referitoare la utilizarea armelor nucleare sau a celor chimice în Ucraina.
Problema este că în SUA politica externă este făcută de nişte ageamii care-s incapabili să înţeleagă gravitatea situaţiei şi care se joacă, precum nişte copii tâmpiţi, cu chibriturile în depozitul de dinamită. Ei se limitează la teritoriul Ucrainei deoarece, spun ei, SUA nu e în conflict. Atâta timp însă cât trimiţi ajutor militar nu înţeleg cum te mai poţi da de-o parte. Eşti deja parte a conflictului. Asta nu înţeleg nătângii ăia de-acolo. Şi asta nu înţelegem noi care, prin extensie suntem parte a conflictului.

Unpredictable e un termen perfect pentru ca, după un dezastru, ruşii să declare după că „v-am atenţionat asupra acestui fapt”. Iar asta va fi, cu siguranţă, prea târziu. În acest moment, conform unor comentatori americani, se deschide perspectiva ţintirii convoaielor cu arme inclusiv pe teritoriile NATO. Aşa cum SUA se face că plouă atunci când alimentează maşina de război ucraineană, la fel şi ruşii se pot face că plouă atunci când vor ataca convoaiele de armament către Ucraina. Deoarece, nu-i aşa, ei se vor lupta cu convoaiele duşmanului, nu cu teritoriul respectiv. Înţelegeţi cu exactitate probabil ce înseamnă asta. Însă nu vă limitaţi doar la atâta lucru. Poate inclusiv să însemne atacarea celor care fabrică acele echipamente. Nu spuneţi că „nu se poate”. Ba se poate şi e, cu adevărat, imprevizibil!!!

Războiul actual e alimentat fără raţiune şi, după cum observăm, se trece pe nesimţite la nivele superioare de escaladare fără ca asta să îngrijoreze pe nimeni.
N-am văzut misiuni diplomatice de pace, n-am văzut politicieni îngrijoraţi, n-am văzut absolut nimic din ceea ce am văzut la conflictele anterioare. Este o nesimţire, o delăsare şi o inconştienţă similară celei de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. 
Din păcate pare că a mai rămas puţin creier pe planeta asta. Cei cărora le fierb neuronii vorbesc despre o răzbunare a SUA pentru ceea ce au păţit în Siria. E o răzbunare inconştientă. Şi vă mai spun ceva. Dincolo de armele propriu-zise, acolo se folosesc arme psihologice. Militarii ucraineni radicalizaţi au, în acest moment, doi duşmani: Rusia, în primul rând, dar şi „Occidentul care refuz să-i ajute”.
Cel de-al doilea duşman le-a fost introdus de către deviantul Arestovici, cel care e principalul vinovat pentru crimele de război săvârşite de trupele sale. Şi-acum vă întreb limpede: cum se vor descurca mototolii din Europa când se vor trezi atacaţi cu echipament militar de ultimă generaţie de vreun dement care vrea să răzbune „lipsa de implicare”. Nemţii şi ungurii ar putea s-o simtă primii pe propria lor piele. Dar nimeni nu e scutit. 

Abia acum începe ceea ce e mai greu. Nu fixaţi data de 9 mai ca o ţintă de terminare a războiului. La cum arată lucrurile, pare o dată de la care totul se va înceţoşa.

Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com

COMENTARII

  1. Ametiti de fortza Marii Puteri Globale , americanii nu intuiesc că poate urma utilizarea armelor nucleare sau a celor chimice în Ucraina. Problema este că în SUA politica externă este făcută de nişte ageamii care-s incapabili să înţeleagă gravitatea situaţiei şi care se joacă, precum nişte copii tâmpiţi, cu chibriturile în depozitul de dinamită. Ei se limitează la teritoriul Ucrainei deoarece, spun ei, SUA nu e în conflict. Atâta timp însă cât trimiţi ajutor militar nu înţeleg cum te mai poţi da de-o parte. Eşti deja parte a conflictului. Asta nu înţeleg nătângii ăia de-acolo. Şi asta nu înţelegem noi care, prin extensie suntem parte a conflictului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.