Natura umfla din nou apele

Natura umfla din nou apele

0 58

In cele 14 judete avertizate cu cod galben ploile au facut paraurile sa se umfle si sa iasa chiar din matca.
Este vorba de o fasie de tara cuprinzand judete aflate in general in zona Carpatilor Orientali si dealurile insotitoare.
Astfel oamenii au stat ieri noapte si apoi in timpul zilei de veghe pentru a supraveghea apa raurilor ce le traverseaza localitatile, caci in unele comune apa a patruns prin curtile si casele oamenilor.
Aceasta umflare a apelor s-a datorat atat precipitatiilor care au depasit uneori 60 litri/mp, cat si topirii masive a zapezilor in munti.
Iesiri ale apelor din matca s-au petrecut incepand cu judetul Suceava, trecand prin Bistrita, Harghita, Covasna, Brasov, si ajungand in sud in Dambovita.
In judetul nostru, la Rasnov, doua case dintr-un cartier nou si inca fara canalizare au fost inundate, din fericire fara urmari grave.
Tot in judetul Brasov, dar mai la inaltime, a cazut din belsug si zapada. Astfel, la Fundata, zapada a acoperit soseaua spre Campulung-Arges cu un strat ce depasea pe alocuri 20 cm., acest lucru prinzand multi soferi nepregatiti pentru asemenea conditii de trafic.
Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarele zile o indreptare a vremii in sensul incetarii precipitatiilor si revenirii temperaturilor la normal, astfel ca sfarsitul saptamanii va veni cu zile insorite de primavara.
Totodata specialistii au socotit aceste ploi ca binevenite, in aceasta perioada, pentru pamanturile ce urmeaza sa ne dea recolta anului acesta. Si ce este mai important decat o recolta cat mai bogata, astfel ca preturile sa nu mai creasca la alimentele de baza?
Sa dea Domnul !
In context, la barajul de acumulare de la Tarlung si, implicit, in comuna Tarlungeni, s-a efectuat un exercitiu in vederea eventualitatii ruperii barajului, astfel ca oamenii sa stie ce au de facut. La actiune au participat, pe langa localnici, autoritatile brasovene si institutiile abilitate de a se implica in asemenea cazuri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.