Nalba – Malva silvestris (malva vulgaris)

Nalba – Malva silvestris (malva vulgaris)

0 263

?


Are mai multe denumiri: Casul -popii cu frunze mici – numit si banuti, cas, colacel, covrigel, nalba salbatica, nalba rotunda, turtele – creste pe langa garduri, margini de drum, ziduri vechi si grohotisuri de panta, insa numai in imediata apropiere a unei regiuni populate. Daca este gasit vreodata departe de orice asezare omeneasca, este sigur ca acolo a fost odata o curte, o ferma sau o casa. Casul popii cu frunze mici este o planta taratoare, putin lemnoasa la baza rizomului. Ea are frunze cu lujer lung, zimtate rotund si flori mici, de la violet la roz pal. Fructul rotunjor arata ca o roata de cas, de aici numele de casul – popii. Nu exista probabil decat putinii copii crescuti la tara care n-au manvcat aceste „rotite de cas” sau nu s-au jucat cu ele. Florile, frunzele si tulpinile se culeg din iunie pana in septembrie. Pentru ca prin usacare se pierd din substantele mucilaginoase, planta ar trebui utilizata cat se poate de proaspata.


Dar si planta uscata are suficiente puteri tamaduitoare.


Utilizari in :



  • Inflamatiile mucoaselor din interiorul organismului, in gastrite, in inflamatiile mucoaselor vezicale(ale vezicii urinare), gastro-intestinale si ale cavitatii bucale, ca si in ulcerele gastrice(stomacale) si intestinale. In acest scop se poate prepara o supa din frunze amestecate cu orz.Intai se lasa orzul sa fiarba, iar cand s-a racit se adauga frunzele de nalba.

  • Secretie pulmonara abundenta, bronsita, tuse si raguseala puternica (deci laringita), amigdalita si gura uscata.ca sa nu se distruga substantele mucilaginoase, planta se lasa peste noapte in apa rece, pentru a se forma asa numitul extract rece. Ratia pentru o zi este de 2-3 cesti caldute, baute cu inghitituri mici.

  • Emfizem pulmonar rebel, considerat adesea incurabil, care provoaca grele insuficiente respiratorii , nalba are un efect lecuitor. Se beau minim trei cesti pe zi, dupa cum am mentionat mai sus, iar frunzele si florile zdrobite, strecurate si bine incalzite, se pun peste noapte sub forma de comprese in zona bronhiilor sip e piept.

  • Compresele la ochi facute cu ceai de nalba caldut, pentru cazurile rare cand apare o secare a secretiei lacrimale, care creaza bolnavului o oarecare indispozitie si senzatia de neajutorare.

  • Afectiuni renale si in tulburari gastro-intestinale. Ceaiul se prepara la rece. In acest scop, drogul se spala, apoi se pune la macerat in apa, in care s-a dizolvat un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile.

  • Grabirea coacerii furunculelor se folosesc frunze de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante.

  • Amigdalite si abcese dentare se foloseste asociate cu flori de musetel si capsule de mac.

  • Colite si hemoroizi se folosesc sub forma de clisma.

  • Colorarea otetului aromatic, vinurilor, siropurilor etc. Datorita culorii inchise a florilor de nalba-de-gradina si ale celei de cultura.

  • In tratarea tenul uscat si cu riduri, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii se fierb timp de o jumatate de ora 30 g radacina cu 500 g apa, se lasa in repaus o jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten.

  • Alergiile tenului spalaturile cu nalba calduta, care provoaca mancarimi si usturimi faciale

Modul de utilizare:


Prepararea ceaiului : Numai ca extract rece! Se pune o lingurita (cu varf) de plante la ¼ litru de apa, se lasa sa stea peste noapte la macerat, dimineata se incalzeste usor.


Decoctul: facut din 20 g radacina la 100 g apa se foloseste in laringite, traheite, sub forma de gargara, comprese la ochi, precum si in spalaturi vaginale.
Bai de picioare si maini: 3 maini pline de nalba se lasa peste noapte in apa rece, intr-un recipient de 5 litri.Adoua zi se incalzeste totul atat cat suporta mainile si picioarele. Durata baii – 20 de minute. Apa reincalzita, poate fi folosita inca de 2 ori.
Comprese: Resturile de plante de dupa prepararea ceaiului se incalzesc usor in putina apa si se face un terci amestecandul cu faina de orz, terciul se intinde pe o bucata de panza si se aplica local cat e cald.


Tinctura de nalba. Se gaseste la magazinele de produse naturiste si se recomanda pentru diferite afectiuni.


Uz intern:



  • imunostimulator nespecific in stari de susceptibilitate la infectii intercurente;

  • infectii ale cailor urinare (pielite, cistite, uretrite, urinari frecvente);

  • unele afectiuni intestinale inflamatorii (ileite, colite, diverticulite, colon iritabil);

  • afectiuni ale aparatului respirator (tuse spastica neproductiva, laringite, traheite, bronsite acute si cronice).

Uz extern:



  • sub forma de gargara in stomatite, gingivite, faringite; hemoroizi, leucoree;

  • sub forma de cataplasme in arsuri, abcese, inflamatii ale pielii, furunculoza.

Mod de administrare:
Intern: ?????????? 20 – 30 picaturi de 3 ori pe zi diluate ?n 50 ml apa.
Extern: ???????? 5 –15 ml tinctura diluata ?n 50 ml apa fiarta si racita sub forma de
gargarisme sau cataplasme.
?





?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.