Muzica on-line, in atentia Parlamentului European

Muzica on-line, in atentia Parlamentului European

0 114

Avand in vedere expansiunea exploziva a internetului si extinderea ariei de ascultare a muzicii on-line, Parlamentul European considera necesare unele masuri in ce priveste aceasta piata, pentru a se putea mentine diversitatea culturala europeana.


Deputatii europeni solicita Comisiei masuri in vederea protejarii repertoriilor locale, cerand societatilor manageriale sa furnizeze consumatorilor o gama diversificata de produse muzicale. Parlamentul cere, de asemenea, masuri pentru evitarea consolidarii pozitiei celor mai profitabili artisti in detrimentul artistilor care castiga mai putin, si asigurari ca toti titularii de drepturi de autor, independent de nationalitatea lor, primesc o parte echitabila din aceste drepturi.


Desi initial Comisia propusese doar o recomandare in ce priveste muzica on-line, la initiativa lui Katalin Levai (Ungaria, membru al grupului socialist), parlamentarii au cerut adoptarea unei directive care sa se supuna procedurii de co-decizie a P.E.. Astfel, spun ei, institutia ar putea participa din plin la procesul legislativ. Parlamentul considera ca noua propunere ar garanta protectia diversitatii culturale in cadrul Uniunii si a micilor artisti si a repertoriilor locale.


De comun acord, Comisia si deputatii considera necesara acordarea unor licente de emisie paneuropene, in vederea inlaturarii restrictiilor teritoariale, spargerea monopolurilor nationale privind drepturile artistilor si deschiderea competitiei pe piata drepturilor de autor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.