Mugur Isărescu, face ce știe el mai bine – își bate joc...

Mugur Isărescu, face ce știe el mai bine – își bate joc de români!

2 52

De ce au luat românii credite imobiliare, deși nu aveau „pistolul la tâmplă”: „Nu poți aștepta să îți moară părinții ca să ai o casă”

Nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Declarația vine în contextul în care ratele românilor au crescut spectaculos în ultimele luni și foarte mulți oameni caută soluții pentru a-și plăti datoriile către bănci. „M-a obligat piața”, spune o femeia ale cărei rate la bancă s-au dublat.
Mihaela Cernătescu este unul dintre românii care au un credit. S-a împrumutat prin programul „Prima Casă”, în 2014. Atunci rata era de aproximativ 900 de lei. Acum, banca tocmai a anunțat-o că are de plătit lunar dublu: 1800 de lei.
Mihaela Cernătescu:M-a obligat piața, economia României m-a obligat să fac asta”. Deci cumva e pistolul la tâmplă pentru că…ce variantă ai? Deci este singura variantă, nu poți să aștepți să îți moară părinții ca să ai o casă. Din salariu nu poți să strângi 40.000-50.000 de euro cum era acum câțiva ani, vreo 100.000 de euro cum e acum”.
Adrian Nicolescu este un alt român cu credit prin Prima Casă, accesat tot în 2014. Inițial rata era de aproximativ 1.050 de lei. Luna trecută, a crescut cu 400 de lei.
Adrian Nicolescu: „Începând cu luna decembrie sau chiar noiembrie să crească la 1.700 de lei, conform mesajului pe care l-am primit de la bancă. Pe ROBOR. N-am trecut la IRCC tocmai din cauza instabilității ambelor referințe. Afectează din multe punct de vedere. Economiile scad drastic și planurile noastre, ale familiei erau de a redirecționa banii respectivi către altele. Dar lucrurile astea s-au schimbat destul de mult.
Din noiembrie 2021, BNR a crescut rata dobânzii de referință aproape lună de lună. Acum, a ajuns la valoarea de 6,75%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani și se traduce, automat, in rate mai mari pentru cei care au împrumuturi în lei cu dobândă variabilă.
ROBOR-ul, unul dintre indicii în funcție de care sunt calculate ratele creditelor este acum la 8 la sută, în condițile în care la începutul anului era în jur de trei procente.

Sociolog: Pentru 40% dintre români, soluția e banca

Gelu Duminică, sociolog: „Domnul Isărescu uită că foarte mulți oameni din România, aproximativ 40 la sută, nu ar reusi să aibă mai nimic dacă nu s-ar împrumuta și că avem cel mai mare număr din oameni care trăiesc în sărăcie chiar dacă sunt angajați. Pentru oamenii ăștia soluția e banca. La bancă s au dus, au primit informații de multe ori greșite sau trunchiate”.
Referindu-se la declarația lui Mugur Isărescu: „Aș cataloga-o mai degrabă sfidătoare, sigur poate jigni pe oamenii care știu cât sa sufere ei și copii lor să plătească ratele lunare de la 600 de lei acum citvian ani și acum 1.500 de lei”.
Iar veștile proaste nu se încheie aici.
Guvernatorul BNR transmite că vremea dobânzilor mici nu se mai întoarce.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Creșterile de dobândă din punct de vedere istoric nu sunt foarte mari, din punctul de vedere al celui care plătește, într-adevăr, ustură la pungă. Perioada dobânzilor scăzute putenic realic negativ real bnegative coss de border si nominal negative este o perioadă depășită și nu are rost să ne comparăm cu ce a fost în urmă cu 3-4 ani, că ne iluzionăm, nu se mai repetă.

Sursa: Euronews

COMENTARII

  1. Revin
    Ne aducem aminte în anii 1990 2000 când stăteau românii la coadă să depună banii la “caritas” sau alte țepe financiare, nici acolo nimeni nu ne-a tras de mânecă; dar nu avem o educație financiară și sunt foarte mulți doritori de parvenire;
    dacă aș fi mers la bancă să iau împrumut și aș fi dorit să citesc fiecare rând din contract cei din spate mi-ar fi urlat “semnează băă nu te mai căk pe tine”
    TURMĂ

  2. Dacă românii nu s-ar împrumuta (îndatora) sau chiar supra împrumuta ( supra îndatora) prețurile chiriilor și locuințelor n-ar fi așa de mari .
    Nimeni nu ne-a tras de mânecă .

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.