Motorul de rachetă IMPOSIBIL! NASA a publicat un document ce a trecut...

Motorul de rachetă IMPOSIBIL! NASA a publicat un document ce a trecut prin procesul de verificare!

0 334

Savantul iranian Meran Keshe, (este văzut și prin prisma unui continuator a celui mai mare savant din ultimele secole Nicolae Tesla), pare sa oblige pe americani să scoată de prin sertare descoperiri ce pot fi utile tuturor oamenilor nu doar SISTEMULUI. Keshe a propus deja umanitații un sistem de propulsie (MAGRAV – magneto-gravitațional) pentru parcurgerea spatiilor dintre planete pe baza energiilor plasmatice libere în Univers. De altfel, utilizand aceeasi sursa, Keshe produce generatoare care ofera oamenilor accesul la energie gratis.
Dupa luni de speculatii in spetiul public, Agentia Spatiala Americana a publicat mult asteptata lucrare asupra sistemului cu propulsie electromagnetica (EM Drive), numit „motorul imposibil” pentru ca, in teorie, nu ar trebui sa functioneze. Lucrarea a trecut prin procesul de peer-review, ce presupune o evaluare, pe baza de anonimat, a muncii de catre specialisti din acelasi domeniu, scrie Science Alert. Lucrarea arata ca sistemul cu propulsie pare, intr-adevar sa functioneze. Cercetatorii precizeaza ca sunt necesare studii aditionale.
Lucrarea este intitulata „Measurement of Impulsive Thrust from a Closed Radio-Frequency Cavity in Vacuum” si a fost publicata online sub vorba unui „articol in avans”, cu acces liber, in Journal of Propulsion and Power a Institutului American de Aeronautica si Astronautica (AIAA).

CAPE CANAVERAL, FL - MAY 31: Space Shuttle Endeavour rolls atop the crawler transporter from launch pad 39-b to launch pad 39-a at Kennedy Space Center on May 31, 2009 in Cape Canaveral, Florida. Endeavour had been on pad b in position for a possible rescue mission for Atlantis but is now preparing for its own flight to the International Space Station, scheduled for next month.   Matt Stroshane/Getty Images/AFP

Lucrarea va aparea in decembrie in editia tiparita a jurnalului academic.
Lucrarea este similara cu cea scursa in presa la inceputul lunii noiembrie si, in linii mari arata ca, motorul genereaza 1,2 milinewtoni per kilowatt de tractiune in vid.
Echipa subliniaza ca scopul testelor nu a fost optimizarea performantei, ci doar sa dovedeasca daca motorul functioneaza sau nu. Este posibil ca motorul sa fie mai eficient.
Cand vine vorba de felul in care motorul functioneze, in conditiile in care sfideaza unul dinte conceptele fundamentale ale fizicii – conservarea impulsului – , acest apect ramane neclar.
Acest aspect nu face subiectul lucrarii, insa echipa ofera o ipoteza: „Modelul fizic utilizat pentru a deriva o forta bazata pe conditiile de functionare din articol de test poate fi catalogat ca fiind o teorie cu variabila ascunsa nelocalizata (in orig. nonlocal hidden-variable theory) sau teoria undei-pilot, pe scurt.”
Teoria unda-pilot este o interpretare usor controversata a mecanicii cuantice.
Echipa noteaza, totodata, ca sunt necesare cercetari aditionale pentru a elimina posibilitatea ca expansiunea termicasa afecteze cumva rezultatele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.