Mortul de la groapa nu se mai intoarce!”

Mortul de la groapa nu se mai intoarce!”

0 185

Atentie mare! Pe langa noi, ca națiune, timpul pare a se scurge în registru minor. Facturi, căldura, ajutoare sociale sau strofocari fără număr ale diverșilor „actori” pentru a prinde cate o halcă din „slănina sau plăcinta” bugetara. Ca sa-i asigure „graunte” indestulatoare clientelei din teritoriu, decidentii actualei coaliții de guvernare, doar în două etape, au pus la bătaie mai bine de 10 mld. de euro prin PNDL-3 sau „Anghel Saligny”…
De unde? De la Buget.. Cum acesta nu a avut și nu are excedent, din împrumuturi de pe pietele financiare.
De ce acest scenariu și nu fonduri europene?
Pentru a fi cheltuiți banii mai lejer! Resursele de la UE nu se pot cheltui fără proiecte și fără o verificare riguroasă în mai multe etape… Pe când noi facem doar „joc de glezne” pe dezvoltare sustenabila, Germania știe precis ce viitor își dorește.
Ministrul de Finanțe din Guvernul Federal a declarat recent că țara sa va stimula imigrația în multiple forme pentru a atrage în plus vreo 7% din din forța de muncă înalt calificată de care Germania are nevoie în perioada imediată.
Concomitent, este mărită limita vârstei de pensionare la 70-73 de ani,măsură prin care se micșorează presiunea pe fondurile de asigurări sociale ale landurilor.
România alimentează din plin piața forței de muncă din Germania, inclusiv pentru categoriile profesionale cu pregătire superioară. De pildă,se știe că cea mai numeroasă comunitate de medici străini este cea românească, având un efectiv de aproape 3000 de persoane.
In țară, un an de studiu la Medicină/student costă statul român 10.000 de euro. Daca se adaugă rezidentiatul și doctoratul, costurile formării unui medic costă bugetul cca.100.000 de euro. La absolvire, fără alte obligații, un absolvent de Medicină poate să plece în UE fara opreliști… La fel ca oricare alți specialiști formați in universitățile de stat din România.
Vedeți ce implica acel principiu din Tratat referitor la libera circulație a persoanelor între țările UE? Unii cheltuie cu formarea specialiștilor înalt calificati iar alții îi pun la treaba fără să cheltuie cu aceștia nici macar un sfant…
Raportarea la „Schengen” implică, iata, fel de fel de variabile, cu avantaje și cu dezavantaje usor cuantificabile.
Fara oameni pricepuți la „reprezentare” în forurile europene, ne putem trezi cu fel de fel de surprize neplăcute, nu?
După semnarea documentelor, puține se mai pot îndrepta.
Exact cum spune poporul ca „Mortul de la groapa nu se mai intoarce!”, nu?
Unii cu foloasele, alții cu ponoasele….

Toma Pirău

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.