Moneda comemorativa

Moneda comemorativa

0 105

In ajunul Craciunulu, Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic o moneda de aur comemorativa, in valoare de 10 lei. Aceasta moneda este dedicata Tezaurului de la Hinova, dar pe dupa colt se vorbeste de o inviorare a circulatiei banului in conjunctura actuala.
Moneda are o greutate de 1,224 g. si un diametru de 13,92 mm. Tirajul emisiunii este restrans la doar 500 bucati, asa ca numismatii trebuie sa se cam grabeasca la achizitionare.
Aversul prezinta in partea superioara valoarea nominala – 10 lei – cu stema Romaniei dedesubt si inscriptia ROMANIA.Acestea sunt despartite de un sir vertical de piese de colier bipiramidal, ca cele gasite in tezaur. Sub toate acestea apar doua siruri orizontale de coliere bipiramidale si anul emisiei – 2008.
Reversul arata in partea de sus un sir vertical de patru piese de colier tip clopotel si inscriptia, de jos in sus, „TEZAURUL” alaturat cu un sir vertical de trei piese de colier bipiramidal si inscriptia pe orizontala si pe doua randuri „DE LA HINOVA”, cu mansonul deschis de forma cilindrica, reprezentand piesa cea mai de seama a tezaurului. Urmeaza dedesubt doua siruri orizontale de colier bipiramidal.
Monedele sunt ambalate in capsule de metacrilat transparent si sunt insotite de brosurele care prezinta tematica emisiunii, in limbile romana, engleza si franceza.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.