Modificarile Legii referendumului sunt neconstitutionale

Modificarile Legii referendumului sunt neconstitutionale

0 182

Curtea Constitutionala da dreptate democratilor. Curtea a decis ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este neconstitutionala, deoarece incalca prevederile articolului 77 din Constitutie, depasind limitele de sesizare formulate de presedintele Romaniei. Articolului 77 din Constitutie referitor la promulgarea legilor, in alineatul 2 precizeaza ca inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Acest articol se incalca prin modificarile aduse Legii referendumului, sustin judecatoriii Curtii.


Examinand obiectiile de neconstitutionalitate cuprinse in sesizarea democratilor, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este neconstitutionala, deoarece incalca prevederile art.77 alin.(2) din Constitutie, depasind limitele de sesizare formulate de Presedintele Romaniei.


Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.


?


La sfarsitul lunii martie, PD a depus la Curtea Constitutionala o noua sesizare vizand ultimele modificari ale Legii Referendumului, considerate a fi contrare Constitutiei. Potrivit democratilor, nu este normal ca presedintele Romaniei sa fie ales de sase milioane de cetateni, dar sa poata fi demis de 300.000, ceea ce in mod clar contravine Constitutiei.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.