Modernizari in rezervari pentru transportul aerian

Modernizari in rezervari pentru transportul aerian

0 82

Parlamentul european sustine simplificarea si modernizarea normelor cu privire la sistemul informatizat de rezervare, deoarece aceasta va contribui la cresterea competitiei, ceea ce va duce la reducerea costurilor de distributie a biletelor de avion si, in consecinta, a preturilor acestora.
Sistemele informatizate de rezervare – SIR (Computer Reservations System – CRS) sunt utilizate pentru stocarea si obtinerea de informatii si pentru a opera tranzactii legate de transportul aerian. Initial acestea se aflau in proprietatea companiilor aeriene, ulterior fiind utilizate si de agentiile de turism. SIR contine, inter alia, informatii despre orarele de zbor, locurile disponibile si tarifele mai multor transportatori aerieni, cu sau fara mijloace de a efectua rezervari sau de a emite bilete, in masura in care aceste servicii sunt puse partial sau integral la dispozitia abonatilor.
Codul de conduita pentru SIR reglementeaza modul in care companiile aeriene, companiile SIR (de ex. Amadeus si Sabre) si agentiile efectueaza rezervarile de bilete. Codul a fost creat in urma cu 20 de ani, in conditii de piata total diferite fata de cele actuale si necesita a fi adaptat.
Revizuirea codului de conduita ar avea urmatoarele consecinte:
– consumatorii dispun de mai multe oferte si au parte de servicii mai bune din partea agentilor de voiaj;
– pretul biletelor de avion, care este mentinut artificial la un nivel ridicat de catre actualul sistem, ar putea scadea cu 10%;
– masuri de salvgardare mai stricte duc la o mai buna protectie a agentilor de voiaj si a consumatorilor fata de abuzurile si distorsiunile de piata.

„Noul cod este menit sa revigoreze sectorul de voiaj; cu cat va fi introdus mai devreme, cu atat mai repede vom beneficia de urmatoarele: costuri reduse la biletele de avion, o mai mare alegere si mai multa transparenta”, a declarat raportorul Timothy Kirkhope (PPE-DE, Regatul Unit) in cadrul dezbaterii parlamentare.
Potrivit eurodeputatilor, actualul cod de conduita permite companiilor aeriene, care sunt in posesia unui SIR, sa favorizeze rezervarile pentru propriile curse, contribuind astfel la distorsiunea pietei, din cauza modului de distribuire a biletelor. Potrivit raportorului Timothy Kirkhope (PPE-DE, Regatul Unit), aproximativ 60% din rezervari se efectueaza la ora actuala cu ajutorul sistemului informatizat de rezervare.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.