Modelul Scolii Kronstadt a fost preluat in tara

Modelul Scolii Kronstadt a fost preluat in tara

0 88
La mai putin de un an de la deschidere, Scoala Profesionala Kronstadt este un succes al carui model incepe sa fie preluat in toata tara. La Alba-Iulia se va deschide curand o scoala Kronstadt, in timp ce la Fagaras, o companie franceze a deschis o scoala profesionala similara. 130 de elevi invata in acest moment doua meserii foarte cautate pe piata de munca din Brasov si numarul specializarilor va creste din toamna la 5.
Ce aduce nou aceasta forma de scolarizare? Mai multa practica si mai putina teorie. Practica se realizeaza chiar la firmele unde vor munci viitorii absolventi. Durata studiilor este de doi ani, iar dupa terminarea acestora, daca absolventii doresc sa lucreze pe teritoriul Germaniei, mai fac un curs de pregatire practica de sase luni.
Printre avantajele oferite de aceasta forma de scolarizare se numara o bursa in valoare de 200 de lei din partea ministerului si alti 200 de lei asigurati de agentii economici unde tinerii isi desfasoara practica. In plus acestia primesc si o masa calda pe zi si transport gratuit catre fabrici pe durata practicii.
Sistemul german isi pastreaza renumele prin rigorile impuse. Elevii sunt atent verificati in
Din cei 130 de elevi care provin in proportie de 40% din Brasov si 60% din localitatile limitrofe, dar si din alte judete precum Iasi, Maramures, Covasna, Buzau sau Vaslui. Acestia se vor specializa ca operatori CNC si electromecanici. Inscrierile pentru anul scolar 2013-2014 incep inca din luna mai si sunt disponibile 168 de locuri. Candidatii trebuie sa aiba sub 18 ani si sa fie absolventi de clasa a IX-a.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.