Mitropolitul Ardealului: Preoţii ortodocşi interdictie la slujbe în Biserica de Gheaţă de...

Mitropolitul Ardealului: Preoţii ortodocşi interdictie la slujbe în Biserica de Gheaţă de la Balea

0 365
Cununia ÅŸi botezul sunt interzise pentru creÅŸtini ortodocÅŸi în singura biserică de gheaţă din România situată la peste 2.000 de metri altitudine, în masivul FăgăraÅŸ, la Bâlea Lac (JudeÅ£ul Sibiu), iar preoÅ£ii riscă pedepse administrative în cazul în care continuă să oficieze asemenea slujbe, a anunÅ£at sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Mitropolitul Ardealului, ÎPS LaurenÅ£iu Streza.
"Dacă, din păcate, ele sunt făcute chiar de preoÅ£i de ai noÅŸtri, nu pot să le contest, pentru că nu este vinovat omul care le-a făcut acolo, ci preotul care a administrat în loc potrivit. Nu înseamnă că o căsătorie care este făcută afară, în cazuri excepÅ£ionale, nu este validă, dar sunt acte care trebuie făcute într-un mediu liturgic, bisericesc. (…) Nu ne apucăm să-i pedepsim pe oameni, dar preoÅ£ii pot fi pedepsiÅ£i administrativ dacă nu se conformează hotărârilor înalte", a afirmat ÎPS LaurenÅ£iu Streza. Mitropolitul Ardealului a spus că Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac, din cauză că se topeÅŸte, nu poate fi numită biserică în adevăratul sens creÅŸtinesc. "Eu am încadrat-o de la bun început unde este locul. Am spus că eu nu pot să merg să sfinÅ£esc o biserică care se topeÅŸte. (…) Există o nuanţă, între binecuvântare, fac binecuvântarea casei, o repet mereu, dar sfinÅ£irea unei biserici se face o dată", a explicat Mitropolitul Ardealului. ÎPS LaurenÅ£iu Streza a spus că doar "botezul de necesitate" mai este permis la bisericile din Mitropolia Ardealului în alte locuri decât lăcaÅŸurile de cult. Acest botez se poate face chiar de o mamă sau oricare alt creÅŸtin, dacă copilul este foarte rău bolnav, fiind în pericol să moară. "Dacă vrei să faci un botez de necesitate, se poate face oriunde, ÅŸi pe stradă. (…) Se poate face de orice credincios, cu condiÅ£ia ca să se rostească corect formula: se botează robul lui Dumnezeu, se spune numele. În numele Tatălui, al Fiului ÅŸi al Sfântului Duh", a explicat Mitropolitul Ardealului. ÎPS LaurenÅ£iu Streza recunoaÅŸte că a fost solicitat să îngăduie slujbe în locuri exotice, cum ar fi pe vârf de munte, însă nu a permis asemenea slujbe de cununie ÅŸi botez. "Îmi amintesc că am fost solicitat să aprob o cununie în vârful muntelui care să fie transmisă apoi prin Internet, să se facă propagandă unui sistem de acesta modern", ÅŸi-a amintit ÎPS LaurenÅ£iu Streza.
Conform conducătorului Mitropoliei Ardealului, la Mănăstirea Sâmbăta (judeÅ£ul BraÅŸov), călugării au fost nevoiÅ£i să croiască haine speciale, ca niÅŸte pelerine, pentru cei care până acum veneau într-o Å£inută indecentă la slujbele de cununie ÅŸi botez. De acum înainte, cununiile ÅŸi botezurile sunt interzise ÅŸi la mănăstiri.
"MulÅ£i doresc cu bună intenÅ£ie (…) a săvârÅŸi cununia la o mănăstire. (…) Când am făcut ÅŸi noi experienÅ£a asta, la Mănăstirea Sâmbăta, celor care cu aprobare specială au avut ocazia să primească taina cununiei la mănăstire, le-am cerut o decenţă minimală. Dar am constatat că acei călugări au fost nevoiÅ£i să confecÅ£ioneze niÅŸte haine, pelerine, pe care să le ofere persoanelor, nu doar feminine, ci ÅŸi masculine. Veneau bărbaÅ£ii în pantaloni scurÅ£i", a precizat Mitropolitul Ardealului.
ÎPS LaurenÅ£iu Streza s-a referit ÅŸi la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care interzice preoÅ£ilor să mai ia bani de la credincioÅŸi, în cazul înmormântărilor celor nevoiaÅŸi.
"Pentru înmormântări nu se percep taxe, pentru că ele sunt evenimente neprevăzute, în care familia este implicată direct ÅŸi cu toate resursele. (…) de aceea s-a hotărât ca ÅŸi în oraÅŸele mari să nu se perceapă taxe, acolo unde situaÅ£ia este precară", a anunÅ£at ÎPS LaurenÅ£iu Streza.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.