Milionarii romani care si-au salvat banii din …Cipru

Milionarii romani care si-au salvat banii din …Cipru

0 109
Mai multe firme offshore cone ctate la cunoscuti afaceristi romani au retras sume importante din bancile cipriote cu putin timp inainte de anuntul – soc privind taxarea depozitelor din insula, arata o investigatie a RISE Project. Retragerile firmelor active la Bucuresti sunt doar o mica parte din miliardele de euro scoase din bancile cipriote de catre mii de offshore-uri, oligarhi din fostul spatiu sovietic, avocati si consultanti locali. Patru firme cipriote conectate la interesele afaceristilor locali Puiu Popoviciu si Radu Dimofte au retras in total aproape 6 milioane de euro.                             Relatiile dintre milionarii romani si firme off-shore din Cipru AnunÈ›ul taxării depozitelor din băncile cipriote s­-a propagat ca o undă de È™oc, în statele europene în cursul zilei de sâmbătă, 16 martie 2013. Măsura fără precedent a fost negociată, la Bruxelles, până noaptea târziu de reprezentanÈ›ii statelor din zona euro, Băncii Centrale Europene È™i FMI. Taxarea depozitelor a fost condiÈ›ia pentru implementarea unei scheme de ajutor de urgență în valoare de 10 miliarde de euro care să salveze sistemul financiar din Cipru.
Creditorii internaÈ›ionali sperau astfel să capitalizeze cu alte 6 miliarde de euro cele două bănci cu probleme ­ Bank of Cyprus È™i Laiki Bank ­ prin taxarea depozitelor È™i oferirea de acÈ›iuni în schimbul banilor. La acel moment, însă, peste jumătate din suma destinată capitalizării prin taxarea depozitelor plecase deja din conturile celor două bănci în precedentele două săptămâni din luna martie. Astfel, 3,6 miliarde de euro au ieÈ™it din cele două bănci în perioada 1­15 martie 2013, doar din retragerile celor care aveau depozite de peste 100.000 de euro.
Varianta iniÈ›ială a acordului impunea taxarea tuturor depozitelor, cu cote diferite, de până la 9,9%, dar a fost respinsă de Parlamentul de la Nicosia, pe 19 martie. Ulterior, după alte negocieri rapide, Cipru a agreat, în data de 25 martie, o altă schemă de ajutor, în care, printre altele, să nu mai fie impozitate depozitele mai mici de pragul garantat de 100.000 de euro, dar să fie sacrificată Laiki Bank ­ ale cărei principale active È™i credite să fie preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare societate bancară locală. AgenÈ›ia de È™tiri REUTERS a publicat astăzi (15 mai 2013) un material despre retragerile de capital din cele două bănci cipriote È™i a identificat numele unor firme conectate la oligarhi din Rusia È™i din Ucraina. RISE Project a analizat lista firmelor offshore care È™i-au retras banii din cele două bănci cipriote cu mai puÈ›in de două săptămâni înainte de anunÈ›ul de pe 16 martie 2013 privind taxarea depozitelor. Unele dintre aceste firme sunt conectate la afacerile unor oligarhi locali. Patru firme cipriote conectate la interesele afaceriÈ™tilor locali Puiu Popoviciu È™i Radu Dimofte au retras în total aproape 6 milioane de euro. “Nu cunosc”, a răspuns omul de afaceri Puiu Popoviciu prin SMS la solicitările RISE Project de a comenta situaÈ›ia retragerilor. MenÈ›ionăm că nu există dovezi oficiale care să arate că transferurile de bani s­-au făcut în baza unor informaÈ›ii privilegiate.
 
Gruparea Popoviciu­-Dimofte
Aniruda Limited, Nicosia. A retras o sumă totală de 849.700 de Euro în zilele de 7 È™i, respectiv, 14 martie. Aniruda Limited a fost înfiinÅ£ată în 2010 ÅŸi, în prezent, controlează 51% din firma Farview Investments SRL BucureÅŸti. Restul de 49% este deÅ£inut de Ligia Popoviciu, mama afaceristului Puiu Popoviciu. Farview Investments SRL a fost creată în 2005 ÅŸi provine din divizarea parÅ£ială a Alltrom SRL – compania fanion a familiei Popoviciu. La înfiinÈ›are, Farview Investments a preluat din patrimoniul Alltrom SRL o vilă de pe marginea lacului Snagov – „Vila 24”. În 2008, Farview Investments SRL a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru achiziÅ£ionarea unei vile de la afaceristul Mihai Cuptor, situate în cartierul Primăverii, strada Nikolai Gogol, gard în gard cu casa de protocol în care a locuit Petre Roman. Farview Investments îl are ca director pe Dumitru Ciocoiu (63 de ani), un personaj des întâlnit în afacerile cuplului Popoviciu – Dimofte. De altfel, Dumitru Ciocoiu a fost învinuit în dosarul „Băneasa” – în care Popoviciu este judecat pentru prejudicierea statului român cu 220  de milioane de Euro, fiind urmărit penal sub acuzaÅ£ia de favorizare a infractorului. Procurorii îi imputau lui Ciocoiu rolul jucat în planul pus la cale de Popoviciu pentru a-l mitui pe ofiÅ£erul care ancheta asocierea dintre firma acestuia, Log Trans SA, ÅŸi Universitatea de ÅžtiinÅ£e Agronomice. În cele din urmă, Dumitru Ciocoiu a fost scos de sub urmărire penală. Wellkept Properties Limited, Nicosia. A retras, în total, 2,6 milioane de euro de euro în ziua de 6 martie. Wellkept Properties a fost înfiinÅ£ată în 1999. În România, Wellkept Properties deÅ£ine pachetul majoritar de acÅ£iuni al companiilor Universal SA (54%) ÅŸi Meteor SA (53,7%). Cele două firme au în patrimoniu, cumulativ, aproximativ 150 de spaÅ£ii comerciale răspândite prin tot BucureÅŸtiul ÅŸi situate la parterul blocurilor construite înainte de 1990. Potrivit datelor obÅ£inute de RISE Project de la registrul companiilor din Cipru, acÅ£ionarii Wellkept Properties sunt: Tatika Investments Ltd (37,5%), Bladon Enterprises Ltd (37,5%) ÅŸi Tresela Investments Ltd (25%).
Dincolo de participaÅ£iile deÅ£inute prin intermediul Wellkept Properties, Tatika Investments ÅŸi Bladon Enterprises sunt prezente, în mod direct, în zeci de afaceri pe care gruparea Popoviciu-Dimofte le derulează în România. De altfel, în perioada 6-11 martie 2013, aceste două firme, Tatika ÅŸi Bladon, au retras, pe cont propriu, bani din băncile cipriote. Offshore-ul Tresela Investment, celălalt acÅ£ionar al Wellkept Properties, este conectat la afacerile derulate de magnatul Ion Å¢iriac. Tatika Investments Limited, Nicosia. A retras, în total, 1,34 milioane de euro de la ambele bănci cipriote, Bank of Cyprus È™i Laiki Bank, în zilele de 8 È™i 11 martie 2013. Tatika Investments, offshore-ul cel mai frecvent întâlnit în companiile controlate de gruparea Puiu Popoviciu – Radu Dimofte, a fost înfiinÈ›ată în 1999. Cote procentuale semnificative din următoarele active ÅŸi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul  Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson (din PiaÅ£a DorobanÅ£ilor), cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în BucureÅŸti), lanÅ£urile de restaurante KFC ÅŸi Pizza Hut, patiseriile Paul ÅŸi Cinnabon, platforma industrială Metav etc.
În 2005, Tatika Investments Ltd, împreună cu firma care operează cele două hoteluri Ramada Parc – Parc Hotels SA – a contractat un credit de 14,7 milioane de euro de la Alpha Bank. Puiu Popoviciu ÅŸi Radu Dimofte au garantat atunci, ca persoane fizice, schema împrumutului de la Alpha Bank. Bladon Enterprises Limited, Nicosia.  A retras 1,17 milioane de euro de la Laiki Bank. Bladon Enterprises a fost înfiinÅ£ată în 1999. În prezent, acestă firmă cipriotă deÅ£ine importante cote procentuale, unele în parteneriat cu Tatika Investments, în următoarele active active ÅŸi afaceri: palatul istoric al băncii Marmorosch Blank, restaurantele Pizza Hut ÅŸi KFC, patiseriile Paul ÅŸi Cinnabon, fosta platforma industrială Metav, hotelul Howard Johnson etc.
 
Sursa: RISE PROJECT
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.