Microhidrocentrale pe Valea Prahovei – sursa de energie a viitorului

Microhidrocentrale pe Valea Prahovei – sursa de energie a viitorului

0 179

Obligativitatea Romaniei ca un procent de 33% din productia sa de electricitate sa fie atinsa din surse verzi incepe sa atraga investitori si in domeniul hidro pe partea de microhidrocentrale, dupa ce sectorul eolian a fost deja luat cu asalt si s-a ajuns la suprasaturatie, mai ales prin investitiile in eolienele din Dobrogea.
Daca va intrebati ce sunt acele mici constructii de pe Valea Prahovei, ei bine, aflati ca este vorba de sursa de energie a viitorului: microhidroncentrale.
Romania si-a luat angajamentul in fata Uniunii Europene de a privatiza 150 de microhidrocentrale. Acestea au fost plimbate intre Hidroelectrica si Electrica pana sa ajunga din nou la prima dintre ele. Pana in 2008 fusesera privatizate 87 de unitati, pe care s-au incasat circa 60 de milioane de euro. Din 2009, noul director Mihai David a blocat privatizarile, considerand ca este o greseala strategica pentru Hidroelectrica sa isi vanda din active si sa-si creeze singura concurenta in piata. Veniturile din vanzarea unui MWh produs in microhidrocentrale pot fi si de trei ori mai mari decat in cazul unui MWh realizat in hidrocentrale mari, precum Portile de Fier, deoarece acestea primesc certificatele verzi primite in schimbul electricitatii curate.
Propunerea construirii acestor obiective energetice pe raza orasului Comarnic a venit din partea firmei Elsid SA Titu, judetul Dambovita, care, din cate s-ar parea, are un plan de dezvoltare energetica pentru intreaga zona a bazinului hidrografic al raului Ialomita. Proiectul amenajarii celor doua microhidrocentrale tine seama si este corelat cu viitorul traseu al autostrazii Bucuresti-Brasov, amanunt care, probabil, a cantarit destul de mult in decizia votului consilierilor locali. In afara acestuia, alte avantaje colaterale ale investitiei despre care vorbim constau in crearea unor locuri de munca pentru localnici si regularizarea cursului raului Prahova, in dreptul celor doua microhidrocentrale din zonele Posada si Ghiosesti. Dar ceea ce-l incanta cel mai tare pe primarul orasului, Dorian Vasile Botoaca, este pretul foarte bun incasat pe cele doua terenuri unde urmeaza a fi construite microhidrocentralele: intre 19 – 25 de euro/mp. „Aceasta in conditiile in care terenurile zaceau nefolosite nimeni nu stie de cati ani, pentru ca erau amplasate chiar in garla. Deci, a dat norocul peste noi cu investitia asta, pentru ca am incasat la bugetul primariei circa 300.000 de lei”, a adaugat edilul.
In mod surprinzator, statul austriac este, prin compania Wienstrom GmbH, cel mai mare cumparator de microhidrocentrale din tara noastra, cu un total de 27 de unitati achizitionate. In luna ianuarie 2009, Wienstrom cumparase 5 microhidrocentrale, in vreme ce alte 17 din bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara, cu o putere instalata totala de 10,58 MW fiind cumparat in iunie 2008. De asemenea, in martie 2008, a preluat inca 5 in bazinul Raului Ilfov, din judetul Dambovita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.