Maslin(Olea europaea)

Maslin(Olea europaea)

0 166

Maslinul are un trunchi cenusiu care pe masura ce se maturizeaza, tulipa devine noduroasa, rasucita si plina de scobituri. Frunzele sunt ascutite si lucioase sub forma de sulita si au culoarea verde cenusiu. Face flori albe sub forma de manunchiuri, iar fructele(maslinele) sunt lunguiete care la inceput sunt verzi, care pe masura ce se coc trec prin diferite nuante pana devin negre. Maslinele nu pot fi consumate direct din copac. Ele necesita mai multe procese de tratare a gustului fiind conservate in ulei, apa sau saramura. Unele masline sunt culese verzi si necoapte, in timp ce altele sunt culese avand culoarea rosiatica, altele sunt lasate sa devina negre.


Continutul de substante la 100 de grame este: Calciu-88mg, Magneziu-4mg, Fier-3,3mg, Potasiu-8mg, etc, Vitamine A(400U.I), C(0,9mg), E(1,65mg)



  1. Parti utile: Frunzele si fructele.

????????? Frunzele se culeg inainte de aparitia mugurilor de flori in lunile martie-aprilie. Ele sunt uscate si apoi macinate fiind folosite la obtinerea de extracte si tincturi sau in combinatii cu alte plante.


????????? Fructele(masilinele) se culeg in lunile noiembrie-februarie, fiind folosite atat pentru extregerea uleiului ?prin presare sau la conservarea lor prin diferite procedee. Metoda folosita este specifica zonelor de crestere a maslinelor.



  1. Utilizari medicinale:

????????? Frunzele ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dilata arterele coronare


????????? Scad glicemia


????????? Regleaza ritmul cadriac


????????? Sunt diuretice


????????? In combinatie cu paducelul sunt folosite pentru scaderea tensiunii


????????? Uleiul de masline este usor laxativ, deoarece stimuleaza secretia biliara


????????? Se recomnada in cazul ulcerelor gastrice si duodenale.


????????? In hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie.


????????? In cosmetica, produce catifelarea pielii? fiind folosit in componenta diferitelor masti sau alte combinatii.


????????? in alimentatie



  1. Preparate:

    • Infuzie– puneti o lingurita de frunze uscate la 300ml de apa clocotita si lasati sa infuzeze 10 minute. Strecurati si beti 3 cani pe zi in timpul meselor.
    • Capsule– 1-2 capsule de 3 ori pe zi
    • Extract din mladite de maslin– Extractul din mladite de Maslin are valente terapeutice deosebite si actioneaza bland, fara efecte secundare. Se administreaza 1 – 2 ml de 2 ori pe zi, cu 10 -15 minute inainte de mese, diluat in putina apa. Se recomanda cure de 2 – 3 luni de 2 ori pe an.
    • Ulei de masline extra vergin– 30ml(2 linguri) de ulei in doze mici intre mese, timp de 10-15 zile. Pentru litiaza 50-150ml – pentru a reduce durerile.
    • In retete culinare-Uleiul extra vergin se recunoaste astfel:

a.????? Sticlele cu uleiul de calitate ?au dop de pluta sigilat cu ceara.


b.???? Culoarea este de la galben puternic la verzui


c.????? Aciditatea uleiului nu depaseste 0,2-0,8%.


d.????? Gustul este de la dulce, delicat de nuca si migdala, si pana la cel robust, puternic, picant, in functie de soiul de maslin folosit.




    • Produse cosmetice:

a.????? Masca din ulei de masline amestecat cu tarite de grau, amidon sau malai- se foloseste pentru tenurile uscate si? iritate.


b.???? Masca formata din un galbenus de ou, o lingurita de ulei de masline, o lingurita de? suc de fructe- se amesteca bine dupa care se aplica pe tenurile uscate.


c.????? Amestec dintr-un albus de ou si ulei de masline- se aplica pe arsuri, pentru calmarea durerilor.


d.????? Amestec din ulei de masline si suc de lamaie- se aplica sub forma de tamponari de pe unghii, pentru intretinerea lor.


e.????? Bai pentru unghii fragile


f.??????? Ulei de masline se utilizeaza impotriva caderii parului, se aplica pe pielea scalpului, timp de 8-10 seri


g.????? Se poate aplica pe ten, in cazul iritarilor produse de frig, ger, soare, pentru calmarea lor


h.???? Se utilizeaza si pentru ungerea pielii inainte de expunerea la soare, pentru o bronzare uniforma si evitarea arsurilor solare.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.