Masacrarea padurilor brasovene

Masacrarea padurilor brasovene

0 124

Vreti date concrete in sprijinul afirmatiei? Stati ca vi le dau, ca sa aveti ce rumega, in minte, in lungile nopti de iarna!
Impaduririle au scazut la mai mult de jumatate, adica de la 520 ha la 220. Si asta in nici douazeci de ani! Au fost impadurite 106 ha cu foioase si 114 cu rasinoase.
In schimb s-a retezat la paduri intr-o veselie, de parca Stefan ar fi retezat la capete de turci, cand se afla in forma. Numai anul trecut s-au taiat 600 de hectare de padure in judetul nostru. Si ati vazut mai sus cat s-a plantat. Ca sa nu mai punem la socoteala in cat timp creste un arbore, mai ales cand este vorba de rasinoase.
Alte date dureroase – pentru cei cu suflet iubitor de natura, nu pentru jeguri iubind doar banul – cifrele spun ca cele mai ciopartite soiuri de arbori au fost fagul, cu 45,7%, si rasinoasele, cu 35,4%. Si cand te gandesti ce greu crescultimele, referitor la timp!
Acuma au mai ramasin judetul Brasov numai 187.000 ha. de padure, din care foioase 122.000 ha., iar rasinoase 65.000 ha.
In loc de comentariu as trage niste injuraturi sanatoase la adresa inconstientilor, dar din respect fata de sensibilitatea dumneavoastra, stimati cititori, nu o fac decat in sinea mea.
Nu ma pot insa abtine sa nu condamn sleahta asta de profitori fara scrupule care a invadat tara dupa Revolutie, ciurda de calai ai naturii care au profitat de reimproprietariri si retrocedari ca sa taie, sa ia banul si sa plece, punandu-si palma-n dos. Dupa ei potopul, iar acesta se va arata in curand, in lipsa padurilor si datorita dezechilibrului creat in natura, cu distrugerile care-l caracterizeaza.
Mai rau este ca la acest jaf participa si hotii de lemne, care sunt totusi puisori pe langa autoritatile locale si centrale, care, prin lipsa sau insuficienta sau neaplicare de legi in domeniu, cauzeaza rani naturii si ii pregatesc drumul spre mormant.Ce baiguie formatiunile politice in sensul redresarii situatiei este rahatul in ploaie si printre ultimele randuri ale programelor lor electorale, singura formatiune politica intr-adevar ingrijorata de viitorul Terrei fiind Alianta Verde, care, ca peste tot in lumea civilizata, unde este implicata la guvernare, are, printre prioritati, refacerea unui climat sanatos, din toate punctele de vedere.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.