Mărţişorul simbolul atât de îndrăgit al primăverii, a sosit!

Mărţişorul simbolul atât de îndrăgit al primăverii, a sosit!

0 245

Cea mai îndrăgită dintre sărbătorile primăverii este cea dedicată Mărţişorului, marcată la 1 martie! Dealtfel, prima lună de primăvară, martie, este una dintre lunile care aduc cele mai multe sărbători: Mărţişorul, Ziua Internaţională a Femeii, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, Sfântul Teodor (Sântoader) şi Bunavestire.

Mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, mărţişorul apare în tradiţia românilor şi a unor popoare învecinate. Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
Cea mai cunoscută legendă a simbolului primăverii este cea care spune că odată ca niciodată, soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Mândrul soare a fost însă răpit de zmeul cel rău, care l-a închis într-o temniţă. În ajutorul soarelui a sărit un voinic, care l-a căutat pe soare în lung şi-n lat, timp de trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Spre sfârşitul iernii, tânărul a găsit castelul zmeului şi după ce timp de zile întregi au purtat lupte grele, zmeul a fost doborât. Slăbit şi grav rănit, tânărul a reuşit să-l elibereze pe mândrul soare, după care a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada albă. De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi, alb şi roşu, şi dăruiesc acest simbol fetelor. O altă legendă a mărţişorului spune că într-una din zile, umblând cu oile pe munţi, baba Dochia a găsit o pară pe care a legat-o cu un fir de aţă. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi de 1 martie, de atunci extinzându-se obiceiul. În vechime, mărţişoarele se purtau până înfloreau pomii, iar apoi se atârnau de crengile acestora, pentru a le feri de îngheţ şi a favoriza roade bogate.


În zilele noastre, bărbaţii oferă de 1 martie mărţişoare persoanelor iubite sau le dăruiesc doamnelor şi domnişoarelor pe care le cunosc ca simbol al admiraţiei lor, ca respect şi stimă. Slătinenii au de unde alege şi anul acesta, comercianţii venind, ca de obicei, cu numeroase modele de mărţişoare în mai multe zone din oraş. Pe lângă mărţişoarele tradiţionale, broşe, insigne sau floricele, standurile din oraş sunt pline de obiecte handmade şi fel de fel de produse unicat, iar în funcţie de mărţişorul ales, domnii vor cheltui cel puţin câteva zeci de lei. O variantă mai ieftină, din ce în ce mai apreciată în ultimii ani, este trimiterea de mărţişoare virtuale.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.