Marea Debarasare – amanata!

Marea Debarasare – amanata!

0 240

Cea de-a treia editie din acest an a campaniei Marea Debarasare se va desfasura in zilele de 2 si 3 octombrie, potrivit unui anunt al Ministerului Mediului si Padurilor, postat pe site-ul institutiei.
Potrivit MMP, amanarea campaniei are drept cauza faptul ca, pe 25 septembrie, se va desfasura la nivel national o alta campanie – „Let’s Do It, Romania!” – la care ministerul este partener principal.
Campania „Let’s Do It, Romania!” are ca scop curatarea gunoiului din arealele naturale ale tarii, intr-o singura zi. Mormanele de gunoi ce sunt identificare si curatate in cadrul acestei campanii sunt cele aruncate de cetateni (fie ei localnici sau turisti) in areale naturale.
In mormanele de gunoi nu se includ zonele in care au fost transportate deseuri cu utilaje si depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curatate pot fi atat pe uscat, cat si pe apa.
„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat pana in prezent in Romania, care isi propune curatarea mormanelor de gunoi generate de oameni in arealele naturale ale tarii, intr-o singura zi. Ziua de Curatenie Nationala este 25 septembrie 2010, data la care toti romanii sunt asteptati sa se implice.
Proiectul a fost implementat cu succes in Estonia (2008), Letonia si Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) si Slovenia (aprilie 2010).
Doua dintre obiectivele principale sunt curatarea teritoriului Romaniei de deseurile aruncate necorespunzator in ecosistemele naturale si prevenirea reaparitiei acestora, lucrari care au fost solicitate Romaniei si de Uniunea Europeana, prin intermediul Comisiei Europene. Pentru curatarea deseurilor, este necesara crearea hartii deseurilor, harta ce va fi obtinuta in cadrul etapei de cartare. Cartarea presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale si stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informatiile fiind ulterior incarcate intr-un soft special. Rezultatul final al acestei actiuni este realizarea hartii deseurilor din Romania, in baza careia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reusita proiectului, inclusiv numarul de voluntari necesari in ziua de curatenie. Cartarea este o etapa cheie in evolutia proiectului „Let’s Do It, Romania!”, in lipsa careia actiunea din ziua de curatenie ar fi imposibila.
In organizare sunt implicate zeci de ONG-uri, autoritati centrale si locale, persoane publice si cetateni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.