Marcel Bolos un preot misionar ajuns ministru la… Finanțe!

Marcel Bolos un preot misionar ajuns ministru la… Finanțe!

0 45

Mai marele peste Finanțe, Marcel Bolos, se comporta după canoanele unui preot misionar. Cum a și rămas, desigur… Întrebat recent de către jurnaliști cum se explica avalanșa creșterii de preturi la produsele de bază, în condițiile plafonarii acestora, demnitarul numit a răspuns scurt și fără zăbavă ca acest fapt „este o enigmă”. Nici macar nu i-a trecut prin cap să facă vreo trimitere la balanța comercială deficitară a României pentru produsele agroalimentare. Importam foarte multe mărfuri de acest fel, fără de care nu ne putem hrăni populația… In loc sa sprijine industria agroalimentara autohtonă mai hotărât, Guvernul alocă abia 300 de milioane euro pentru extinderea și modernizarea avesteia, cam cât cheltuie Compania Națională de Investitii doar pentru două stadioane din cele 11 planuite a fi construite în perioada următoare…
Pentru „circ”, iată, se găsesc bani cu carul!
Despre subvențiile ridicole acordate fermierilor români, comparativ cu cele acordate celor din Vest, titularul de la Finanțe n-a grăit nimic!
În schimb, despre creșterea încasărilor fiscale la buget, estimată la 2,5% pentru 2025, omul nostru a vorbit strict ca un funcționar și a invocat doar faptul că acest jalon este un angajament asumat prin PNRR, stabilit de alții, nu de el…
Cu alte cuvinte, acestia sunt răspunzători de încercarea de a scapa de acel loc codaș între țările UE, cu doar 26% pondere încasări în PIB, față de o medie europeană de 41-42 %…
Înaltul slujbaș de la Finanțe s-a codit să dea un răspuns clar și cu privire la cheltuielile în exces cu personalul din sistemul public.
În opinia acestuia, Legea salarizării unitare în domeniul bugetar, cu termen de finalizare în iunie anul curent, va oferi un raspuns adecvat la ce e de facut cu cei aproape 1,3 milioane de bugetari care toacă resurse financiare cu nemiluita.
Cu toate că însuși premierul Marcel Ciolacu a rămas într-o mirare „descoperind”¹ numărul mare de ordonatori de credite în domeniul public, adică vreo 16.000 per total, omul răspunzător de Finanțe vorbește pe subiect extrem de evaziv, temător să spună lucrurilor pe nume acum, în preajma celor patru rânduri de alegeri!
Și uite-așa, din „enigmă în enigmă”, ne împrumutăm din greu pentru a acoperi cheltuielile necesare funcționării curente a statului nereformat. Cu riscul de a duce datoria publica dincolo de linia roșie reprezentată de cota a 50% din PIB…
Sau cu cel al neputinței de a reduce deficitul bugetar la acel 4,4 % prognozat pe acest an.
Cu certitudine, si inflația de 7,1 % este „o enigmă” pentru titularul de la Finanțe și dă din umeri neputincios ca și cum n-ar fi răspunzător nemijlocit, împreună cu ceilalți membri ai Guvernului, de o astfel de anomalie economică extrem de păguboasă pentru calitatea vietii de zi cu zi a cetățenilor României!
Cum să prindă „taurul de coarne” pentru reforme astfel de demnitari?
Marota acestora este „stabilitatea” …
Cu orice preț!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.