Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranţa alimentară

Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranţa alimentară

0 27

Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor a lansat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare, Manifestul consumatorului responsabil sau Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranţa alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?.
În fiecare an, pe 7 iunie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Manifestările au drept scop conştientizarea şi inspirarea unor acţiuni cu scopul de a preveni, de a detecta şi gestiona riscurile care se pot asocia consumului de hrană, contribuind activ la sănătatea fiecăruia şi la dezvoltarea sustenabilă a tuturor.
Siguranţa alimentară înseamnă: alimente suficiente pentru toţi, alimente sigure pentru consum – produse corect, transportate corect, vândute în condiţii de siguranţă, asigurarea rezervelor alimentare ale lumii pentru necesităţi variate (care pot apărea oricând, de la dezastre naturale la războaie şi pandemii), protejarea mediului astfel încât producţia alimentară să poată continua în condiţii bune şi în anii următori: protejarea biodiversităţii, protejarea solului şi aerului, accesul echitabil la alimente pentru toţi oamenii, indiferent de zona în care trăiesc, accesul la alimentaţie sănătoasă, echilibrată nutriţional.
Astfel, prosperitatea economică, agricultura responsabilă, accesul echitabil pe piaţa alimentară, turismul şi dezvoltarea durabilă toate sunt strâns legate de siguranţa alimentară. Siguranţa alimentară ne priveşte pe toţi şi fiecare dintre noi ne putem implica în păstrarea siguranţei alimentare. Acţiunile în favoarea siguranţei alimentare sunt accesibile tuturor: dacă unele categorii de acţiuni sunt rezervate factorilor de decizie, sunt foarte multe astfel de acţiuni pe care le poate realiza chiar fiecare consumator în parte„, se spune în comunicat.
Textul manifestului va fi accesibil la linkul https://tribunaconsumatorilor.ro/.

Tema propusă de ONU şi OMS pentru ediţia 2024 a Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare este: cât de pregătiţi suntem să facem faţă incidentelor care ţin de securitate alimentară?
Îndemnul organismelor internaţionale este: Să fim pregătiţi (şi) pentru lucruri neaşteptate!
Cine să fie pregătit?
Toţi cei implicaţi, de la organisme internaţionale, la organisme şi instituţii guvernamentale naţionale, producători şi consumatori, au posibilitatea de a reacţiona adecvat pentru minimizarea efectelor negative, se mai arată în comunicat.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.